Nevrijeme

Škotska i sjever Njemačke na udaru orkanskog vjetra

Hina

Reuters

Reuters

Oko 32.000 domova ostalo je u subotu u Škotskoj bez električne energije zbog jake oluje koja je opustošila sjever Velike Britanije, a orkanski vjetar koji je zahvatio u petak sjever Njemačke očekuje se ponovno u subotu



LONDON  Oko 32.000 domova ostalo je u subotu u Škotskoj bez električne energije zbog jake oluje koja je opustošila sjever Velike Britanije, a orkanski vjetar koji je zahvatio u petak sjever Njemačke očekuje se ponovno u subotu.


Orkanski vjetar u Velikoj Britaniji zahvatio je Šetlandski arhipelag i otočje Orkney u kojima je proglašen narančasti stupanj uzbune, izvijestila je državna meteorološka služba Met Office. Vjetar puše brzinom od oko 180 km/h, a moguća su kašnjenja u prometu, daljnji prekidi opskrbe električnom energijom i materijalna šteta. Duž obale visoki valovi mogli bi prouzročiti opasne situacije, upozoravaju meteorolozi.


U zračnoj luci Stornoway na sjeveru zemlje zabilježeni su rafali vjetra od oko 180 km/h, što je rekordna brzina za to područje, a loše vremenske prilike u Škotskoj će se zadržati cijeli dan.




Orkanski vjetar još u petak je zahvatio sjeverni dio Njemačke zbog čega je ondje došlo do poteškoća u željezničkom prometu.


Njemački meteorolozi i za subotu poslijepodne su najavili snažan vjetar koji dolazi s ciklonom Feliksom, a najprije je zahvatio saveznu državu Schleswig-Holstein. Iz Bavarske izvješćuju o poplavama, a u objema državama poremećen je željeznički promet.


Oluja je u subotu prešla i preko Austrije, javila je agencija APA. U Beču su vatrogasci pod pojačanom spremnošću zbog urušavanja stabala, poplavljenih podruma i klizišta.


I ostali dijelovi zemlje pretrpjeli su jake vjetrove i kišu, a u nedjelju se očekuje novi snijeg.