Uoči 100. obljetnice rođenja

Skorašnja beatifikacija Ivana Pavla I.

Hina

Ivan Pavao I., »Papa s osmijehom« koji je vladao samo 33 dana 1978., mogao bi uskoro biti beatificiran, prema osobi koja se zalaže za taj predmet i prema kojoj skupljena svjedočanstva »definitivno odbacuju« tezu o trovanju prethodnika Ivana Pavla II



VATIKAN – Ivan Pavao I., »Papa s osmijehom« koji je vladao samo 33 dana 1978., mogao bi uskoro biti beatificiran, prema osobi koja se zalaže za taj predmet i prema kojoj skupljena svjedočanstva »definitivno odbacuju« tezu o trovanju prethodnika Ivana Pavla II.


»Positio«, opsežan dosje o životu i vrlinama budućeg blaženika, koji je sastavio zaštitnik Albina Lucianija, msgr. Enrico dal Covolo, treba biti predan Vatikanu u srijedu 17. listopada, prigodom 100. obljetnice njegova rođenja.


U intervjuu danom Internet stranici Tgcom24 Mediaset, msgr. Dal Covolo tvrdi da dokumenti i 167 skupljenih svjedočanstava brišu »svaku sumnju u provociranu smrt« Ivana Pala I. Umro je 28. rujna 1978. od infarkta, piše u priopćenju koje je tada izdala Sveta Stolica. No, neke nepreciznosti o okolnostima smrti izazvale su nagađanja o ubojstvu. Odabir tog Pape poniznog poput franjevca, koji je odbijao sve privilegije, izazvao je nezadovoljstvo Kurije. Čini se, prema svjedočanstvima, da Albino Luciani, od ranije lošeg zdravlja, nije podnio ogroman teret.

»Benedikt XVI. snažno podržava taj predmet, s privrženošću i pozornošću«, rekao je msgr. Dal Covolo.