Zaposlenik iz pakla

Skandal u Turskoj: U izbjegličkom kampu seksualno zlostavljani dječaci

Hina

Reuters

Reuters



 Zaposlenik službe za održavanje seksualno je zlostavljao 30 dječaka u sirijskom izbjegličkom kampu na jugu Turske, objavile su turske novine u četvrtak.


Erk Acarer, novinar turskih novina Birgun koji je otkrio ovaj skandal, rekao je dpa kako se slučaj dogodio u 2015., no da je otkriven tek sad nakon što je na vidjelo izašla optužnica. Dječaci su imali između 8 i 12 godina.


Njemačka kancelarka Angela Merkel prošlog je mjeseca posjetila izbjeglički kamp Nizip u blizini Gaziantepa, gdje se zlostavljanje navodno dogodilo. Turska je ovaj kamp u kojem je smješteno oko 19 tisuća izbjeglica proglasila uzornim.


Turski ured za upravljenje u hitnim situacijama Afad priopćio je kako zlostavljana djeca dobivaju psihološku pomoć, a navodni zlostavljač čeka suđenje.Afad je optužio Birgun da iz zlobnih namjera izvrće informacije, te da su osigurane mjere koje će spriječiti da se takva zlostavljanje ponove.

Ovaj slučaj pojavljuje se nakon državnog skandala zbog seksualnih zlostavljanja u provinciji Karaman koje su činile islamske dobrotvorne udruge povezane s turskom vladom.


Jedan od njihovih učitelja optužen je za zlostavljanje desetero djece u dobi od 10 do 12 godina, te je osuđen na 508 godina i tri mjeseca u zatvoru. Suđenje i presuda trajali su samo jedan dan, što je kod nekih izazvalo zabrinutost.