Alabama

Skandal s maloljetnicama: Republikanci u Senatu zatražili da Moore odstupi

Hina

Reuters

Reuters

Vođa senatske većine Mitch McConell na čelu je istaknutih republikanaca koji su od Roya Moorea, republikanskog kandidata za Senat iz Alabame, zatražili u ponedjeljak da odstupi iz utrke za Senat nakon što je peta žena iznijela optužbe o tome da je Moore prije nekoliko desetljeća imao seksualne kontakte s maloljetnicama



WASHINGTON Vođa senatske većine Mitch McConell na čelu je istaknutih republikanaca koji su od Roya Moorea, republikanskog kandidata za Senat iz Alabame, zatražili u ponedjeljak da odstupi iz utrke za Senat nakon što je peta žena iznijela optužbe o tome da je Moore prije nekoliko desetljeća imao seksualne kontakte s maloljetnicama.


Beverly Young Nelson rekla je da ju je Moore seksualno napao kad je imala 16 godina. U to vrijeme Moore je imao 32 godine i bio je pomoćnik državnog tužitelja.


Još četiri žene optužuju Moorea da ih je seksualno uznemiravao dok je bio u tridesetim godinama, a one imale između 16 i 18 godina, piše Washington Post.




Ultrakonzervativni i religiozni Moore, sada sedamdesetogodišnjak, odgovorio je na ove optužbe prozvavši ih »samom definicijom lažnih vijesti i namjernim klevetanjem«, a pisanje tih novina je nazvao »očajnim političkim napadom«.


Na konferenciji za novinare u Gallantu u Alabami u ponedjeljak navečer Moore je novinarima rekao da su njezine optužbe »apsolutno lažne«, prenosi Birmingham News. »Nikad nisam učinio to što je ona rekla«, prenosi list Mooreovu izjavu. »Čak ni ne znam tu ženu. Ne znam ništa o njoj«, kazao je prema listu Moore.


McConell, koji je već prije rekao da bi Moore trebao odstupiti ako su optužbe istinite, u svojem domu u Kentuckyju rekao je novinarima: »Mislim da treba odstupiti. Vjerujem toj ženi«.


Republikanska senatorica Cory Gardner, jedna od istaknutih republikanaca koji su zatražili da Moore odstupi, rekla je da nije primjereno da Moore obnaša dužnost u Senatu.


»Ako on odbije odstupiti i ako pobijedi, Senat bi trebao glasati da ga izbaci jer on ne ispunjava etičke i moralne zahtjeve za Senat SAD-a«, ističe Gardner u svojoj izjavi.


Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je u petak na letu Air Force Onea novinarima otkrila da Trump tvrdi da će »ako se optužbe pokažu istinite, Moore učiniti pravu stvar i odstupiti«.


Moore je 2003. suspendiran iz vrhovnog suda Alabame jer je ignorirao odluku federalnog suda da iz te institucije ukloni veliki granitni spomenik koji je sadržavao Deset Božjih zapovijedi.