Utaja poreza

Skandal: Švicarci špijunirali njemačke porezne istražitelje, uhićen tajni agent

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Moj klijent je po nalogu Švicarske obavještajne službe (NDB) špijunirao u Njemačkoj«, rekao je odvjetnik Daniela M. kojeg su djelatnici Njemačkog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) uhitili još u petak u jednom hotelu u Frankfurtu na Majni



Njemačke vlasti uhitile su državljana Švicarske pod optužbom da je za obavještajnu službu svoje zemlje u Njemačkoj špijunirao porezne istražitelje koji se bave slučajevima utaje poreza njemačkih državljana u susjednoj Švicarskoj, javljaju mediji na njemačkom u nedjelju.


»Moj klijent je po nalogu Švicarske obavještajne službe (NDB) špijunirao u Njemačkoj«, rekao je odvjetnik Daniela M. kojeg su djelatnici Njemačkog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) uhitili još u petak u jednom hotelu u Frankfurtu na Majni.


Kako je odvjetnik uhićenog nadalje rekao u razgovoru za švicarski dnevnik Sonntags Blick, cilj špijunskih aktivnosti njegovog 54-godišnjeg klijenta je bilo doznati koji porezni istražitelji u Njemačkoj su 2010. sudjelovali u kupnji CD-a s podacima o računima njemačkih državljana koji su u švicarskim bankama polagali novac i tako izbjegavali porez.Njemačko državno odvjetništvo je potvrdilo pisanje medija navodeći samo kako se kod uhićenog radi o »špijunu jedne strane sile«.

Njemački dnevnik Die Welt javlja kako se radi o osobi koja je djelovala unutar njemačkog financijskog sektora.




Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je agenciji Reuters kako je dobilo informaciju u uhićenju jednog švicarskog državljanina ali je odbilo daljnje komentare.


Ministar financija najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverna Rajna-Vestfalija Norbert Walter-Borjans, koji je 2010. inicirao otkup ukupno 11 CD-ova s podacima njemačkih državljana koji su u Švicarskoj skrivali novac od porezne uprave, izrazio je zaprepaštenje viješću o uhićenju navodnog švicarskog špijuna.


»Ako se ova priča pokaže istinitom, onda imamo jedan popriličan skandal«, rekao je Walter-Borjans za agenciju Reuters.


Sjeverna Rajna-Vestfalija platila je nepoznatom doušniku ukupno 18 milijuna eura za podatke. No istodobno je od odbjeglih poreznih platiša naknadno prikupila preko 11 milijarda eura poreza.


Švicarska je osuđivala utaju poreza kroz svoje banke ali je istodobno osuđivala i način na koji su njemačke porezne vlasti došle do podatka o utajivačima poreza.


Podatke o njemačkim utajivačima poreza kupovale su i ostale njemačke savezne države što je potaknulo i raspravu o tomu smije li država kupovati ukradene podatke kako bi ušla u trag poreznim utajivačima.