Napetost raste

Sjevernokorejski veleposlanik ignorirao američki poziv za prekid testiranja oružja

Hina

Reuters

Reuters



WASHINGTON Sjevernokorejski veleposlanik pri UN-u u petak je ignorirao američki poziv da Pyongyang prekine testirati oružje kao preduvjet za razgovore o njegovom nuklearnom programu i rekao da njegova zemlja neće biti prijetnja nijednoj državi sve dok se ne krše njezini interesi.


Američki državni tajnik Rex Tillerson je na sastanku UN-ova Vijeća sigurnosti posvećenog Pyonyangovim programima nuklearnog oružja i balističkih projektila naglasio da želi zadržati otvorene linije komunikacije za mirno rješenje krize s Sjevernom Korejom, ali nije prihvatio njezinu nedavnu ponudu dijaloga bez preduvjeta.


»Potrebno je da se Sjeverna Koreja prestane ponašati prijeteći da bi počeli razgovori«, rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom krizi s Pyongyangom.Veleposlanik Song Nam uopće spomenuo Tillersonov poziv u svom govoru na sastanku, koji je nazvao »očajničkim korakom SAD-a koji se plaši nevjerojatne moći naše zemlje koja je uspjela postići veliki povijesni cilj izgradnje nuklearne snage«.

UN je pozvao na obnovu komunikacije sa Sjevernom Korejom kako bi se izbjegla eskalacija i mogući sukob, a SAD je rekao da Pyongyang prije razgovora mora prestati s prijetećim ponašanjem.




Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti kako je došlo vrijeme da se ponovno uspostave i osnaže komunikacijski kanali sa Sjevernom Korejom, uključujući one vojne i s Južnom Korejom.


»Dok sve strane pokušavaju izbjeći eskalaciju koja bi mogla dovesti do sukoba, taj se rizik povećava zbog nepovjerenja i opasne retorike, kao i zbog nepostojanja komunikacijskih kanala«, izjavio je Guterres.