Sjeverna Koreja se konačno oglasila: Kimova obdukcija »nezakonita i nemoralna«

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Malezija mora vratiti tijelo sjevernokorejskoj strani jer je izvela obdukciju i sudski pregled tijela na nezakonit i nemoralan način«, objavila je agencija citirajući sjevernokorejsko povjerenstvo pravnika



SEUL Obdukcija izvedena u Maleziji nad tijelom polubrata čelnika Sjeverne Koreje »nezakonita je i nemoralna«, objavila je u četvrtak službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA.


»Malezija mora vratiti tijelo sjevernokorejskoj strani jer je izvela obdukciju i sudski pregled tijela na nezakonit i nemoralan način«, objavila je agencija citirajući sjevernokorejsko povjerenstvo pravnika.


Radi se o prvoj reakciji Sjeverne Koreje na tu aferu nakon desetodnevne šutnje.




Kim Jong-Nam ubijen je 13. veljače u međunarodnoj zračnoj luci Kuala Lumpura.


Malezija nije predala tijelo sjevernokorejskim predstavnicima u Kuala Lumpuru »pod apsurdnim izgovorom« da je nužna usporedba DNK s osobom iz obitelji pokojnika, javlja KNCA koja ne spominje ime Kim Jong-Nama.


»To dokazuje da malezijska strana politizira prijenos tijela potpuno zanemarujući međunarodno pravo i moral«, piše agencija.


Kim Jong-Nam, stariji polubrat sjevernokorejskog čelnika, znatan je dio vremena provodio izvan svoje zemlje i javno govorio protiv režima svoje obitelji.Sumnja se da je otrovan ubodom igle ili nekom tekućinom kojom mu je poprskano lice.

Malezijska policija rekla je u nedjelju da je četvero Sjevernokorejaca osumnjičenih za ubojstvo polubrata sjevernokorejskog vođe pobjeglo iz Malezije na dan ubojstva.