Izaslanstvo u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja objavila da je otvorena za pregovore sa SAD-om

Hina

Sjevernokorejsko izaslanstvo u Južnoj Koreji / Reuters

Sjevernokorejsko izaslanstvo u Južnoj Koreji / Reuters

U priopćenju južnokorejske predsjedničke palače stoji i da su članovi sjevernokorejskoga izaslanstva kazali da bi se razvoj odnosa između dviju Koreja trebao odvijati istodobno kad i razvoj odnosa između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država



PJONGČANG Članovi sjevernokorejskoga izaslanstva koji su u nedjelju stigli na svečanost zatvaranja Olimpijskih igara u Južnoj Koreji kazali su da je Sjeverna Koreja otvorena za pregovore sa Sjedinjenim Državama, priopćeno je iz južnokorejskoga predsjedničkog ureda.


U priopćenju južnokorejske predsjedničke palače stoji i da su članovi sjevernokorejskoga izaslanstva kazali da bi se razvoj odnosa između dviju Koreja trebao odvijati istodobno kad i razvoj odnosa između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država.


U nedjelju je s članovima sjevernokorejskoga olimpijskoga izaslanstva razgovarao južnokorejski predsjednik Moon Jae In. Izaslanstvo predvodi kontroverzni general Kim Yong Cholo, kojega su tijekom prijelaza granice zaustavili prosvjednici.




General je član nekadašnje sjevernokorejske tajne agencije. Pretpostavlja se da je osmislio i planirao napad torpedom na južnokorejsku korvetu Cheonan 26. ožujka 2010., pri čemu je poginulo 46 mornara.


Jednosatni sastanak održao se na nepoznatoj lokaciji u Pjongčangu neposredno prije svečanosti zatvaranja Olimpijskih igara, izvijestila je agencija Yonhap, ističući da je riječ o drugome sastanku na visokoj razini između Sjeverne i Južne Koreje u samo dva tjedna.