Syngof

Sindikat francuskih ginekologa prijeti obustavljanjem pobačaja. Organizacije i ministar potez proglasili neprihvatljivim

Portal Novilist.hr

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Zahtjev sindikata je glasno odjeknuo u francuskim medijima, a nezadovoljstvo su iskazale i brojne feminističke organizacije. 



Sindikat francuskih ginekologa prijeti da će prestati obavljati pobačaje, u pokušaju da natjeraju ministra zdravlja da se osvrne na probleme liječnika. Guardian javlja da je Syngof sindikat pismeno pozvao svojih 1.600 članova da budu spremni na “prestanak izvršavanja pobačaja da bi se njihov glas čuo” te natjerao vladu na promjene. 


Syngof predstavlja četvrtinu francuskih ginekologa i opstetričara, a pismo su objavili kao protest protiv nedostataka u fondu za osiguravanje kolega koji su osuđeni zbog medicinskih pogrešaka. Ministrica zdravlja Agnès Buzyn i feminističke organizacije, prijetnju su proglasile “neprihvatljivom” i izjednačile ju s “uzimanjem žena za taoce”.


“U niti jednom slučaju se ne smije ženu uzeti za taoca, kao jamstvo za pregovore ili kao medijska reportaža problema”, stoji u izjavi Agnes Buzyn. Dodala je i da je njihova prijetnja usmjerena protiv “bezuvjetnog poštovanja prema pravu na pobačaj koji se garantira u državi”. Izjavila je i žaljenje zbog “krive slike” koju šalje “sindikat koji bi trebao štiti žene”. 




Sve se zakuhalo nekoliko mjeseci nakon što je doktor i predsjednik Syngofa, Bertrand de Rochambeau, odbio obaviti pobačaj uz izjavu da je “abortus ekvivalent ubojstvu”, prenosi Guardian. 


Njegov bivši kolega Jean Marty novinarima je rekao da je namjerno provokativan. “Zato smo to i napravili”, izjavio je. Francuska liječnička komora je osudila prijetnju i označila ju kao “potpuno suprotnom od medicinske etike”.


Francuska ministrica Marlène Schiappa je izjavila da je prijetnja potpuno “neprihvatljiva”. “Svugdje u svijetu su ugrožena prava žena, ponekad zbog vlada, ponekad zbog nevladinih organizacija, sindikata.. samo postojanje ovakvih prijetnji je sramotno”, dodala je ministrica. 


“Syngof prijeti štrajkom pobačaja. Mogli su štrajkati s papa testom, ne? Ovo dolazi iz istog sindikata gdje je Bernard de Rochambeau izjednačio pobačaj s ubojstvom”, stoji na Twitteru zgrožene feminističke organizacije Osez le Féminisme.


“Ovaj novi incident nam pokazuje da iako je pravo na pobačaj zajamčeno zakonom, ne može se uzimati zdravo za gotovo”, izjavila je Caroline Rebhi iz organizacije Obiteljskog planiranja, a prenosi Guardian.