Stop diskriminaciji sezonskih radnika

Sezonski radnici iz trećih zemalja imat će ista prava kao i radnici EU-a

Denis Romac

Riječ je o pravilima koja se po prvi put dogovaraju na razini EU, iako njima neće biti uskraćeno pravo članica da utvrđuju broj sezonskih radnika koji će ući u zemlju. No članice će morati odrediti maksimalnu dužinu boravka sezonskim radnicima, od pet do najviše devet mjeseci u godini



Sezonski radnici iz trećih zemalja, kojih svake godine u EU ima više od 100 tisuća, imat će ista prava kao i radnici EU, bolje uvjete za rad i život, uključujući minimalnu plaću i adekvatan smještaj, odlučili su danas europarlamentarci prihvativši prijedlog zakona koji želi okončati izrabljivanje sezonskih radnika i spriječiti prerastanje privremenog boravka u stalni.


Kako je kazao britanski laburistički zastupnik Claude Moraes, sezonski radnici više neće do kraja života ostajati u radničkim barakama. Riječ je o pravilima koja se po prvi put dogovaraju na razini EU, iako njima neće biti uskraćeno pravo članica da utvrđuju broj sezonskih radnika koji će ući u zemlju. No članice će morati odrediti maksimalnu dužinu boravka sezonskim radnicima, od pet do najviše devet mjeseci u godini. Sezonski radnici morat će imati valjan ugovor o radu, uključujući plaću i otkaz, radno vrijeme, dopust i praznike, kao i zdravstvene uvjete i zaštitu na radu.


Isto tako imat će prava pridruživanja sindikatu, pristup socijalnom sustavu, pravo na mirovinu, obrazovanje i strukovno osposobljavanje te pravo na priznavanje diplome. Smještaj, kada ga osigurava poslodavac, ne smije biti preskup, a stanarina automatski odbijena od plaće. U slučaju kršenja ovih pravila, poslodavci će biti kažnjeni visokim kaznama, koje će ih odvraćati od takvih postupaka.