Samoubilački napad

Šezdeset ubijenih u napadu na policijski konvoj sa zatvorenicima u Iraku

Hina

»Najmanje 60 ljudi, zatvorenika i policajaca ubijeno je u samoubilačkom napadu praćenom eksplozijama bombi i pucnjavom«, kazao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova



BAGDAD – Naoružani napadači napali su u četvrtak sjeverno od Bagdada policijski konvoj sa zatvorenicima ubivši pritom najmanje 51 zatvorenika i devet policajaca, priopćili su policijski izvori.


»Najmanje 60 ljudi, zatvorenika i policajaca ubijeno je u samoubilačkom napadu praćenom eksplozijama bombi i pucnjavom«, kazao je dužnosnik ministarstva unutarnjih poslova.


Po njegovim riječima, napad je izveden na policijski konvoj koji je pratio autobus kojim se prevozilo šezdeset zatvorenika, od kojih je velik dio zatočen zbog terorizma, iz zatvora u gradu Taji, 25 km sjeverno od Bagdada.




Prema policijskim i zdravstvenim izvorima 18 zatvorenika ranjeno je prilikom napada.


Do napada je došlo rano ujutro, samo nekoliko sati uoči sastanka između glavnog tajnika UN-a ban Ki-moona i premijera Nurija al-Malikija koji je sastavni dio napora na međunarodnoj mobilizaciji protiv ofenzive koju su 9. lipnja pokrenuli džihadisti u Iraku. Također, u Iraku bi tijekom dana parlament trebao izabrati novog predsjednika države.


Najnoviji napad uslijedio je nakon što su ranije već poduzeta dva slična napada na zatvore u Tajiu i u Abu Graibu, na zapadu zemlje, u kojima je poginulo 20 pripadnika snaga sigurnosti.


Oko 500 zatvorenika pobjeglo je iz Abu Graiba zahvaljujući napadu na taj zatvor. 


Irak je posljednjih godinu dana izložen jakom vjerskom nasilju, posebice otkako je teroristička organizacija Islamska država pokrenula u lipnju ofenzivu u kojoj je stavila pod kontrolu veliki dio zemlje.


Po podacima Ujedinjenih naroda, 5.600 civila ubijeno je u Iraku samo u prvoj polovici ove godine.