Stradali skijaši penjači

Šetero poginulih u lavini u Švicarskoj

Hina

Ilustracija www.basicplanet.com

Ilustracija www.basicplanet.com

Devet skijaša penjača kretalo se neucrtanom stazom na visini od 2200 metara prema vrhu Vilan, uz granicu s Austrijom, kad se aktivirala lavina i zatrpala cijelu skupinu



BEČ – Šest osoba poginulo je u subotu u lavinama u švicarskim Alpama, objavila je policija, a stručnjaci upozoravaju na značajnu opasnost od novih lavina diljem tog gorskog masiva.


Devet skijaša penjača kretalo se neucrtanom stazom na visini od 2200 metara prema vrhu Vilan, uz granicu s Austrijom, kad se aktivirala lavina i zatrpala cijelu skupinu.


U snijegu su pronađena mrtva tijela troje planinara, a spasioci su četiri teško ozlijeđena skijaša prebacili u bolnice, gdje je jedan podlegao ozljedama.




Policija nije otkrila identitet žrtava.


Još dvije osobe poginule su u odvojenim nesrećama pod lavinama u Muerrenu i Adelbodenu.


U najvećem dijelu Austrije i Švicarske stručnjaci su proglasili »značajnu« opasnost od lavina, što je treća od ukupno pet razina upozorenja, koja podrazumijeva da lavinu može aktivirati već samo jedan skijaš na padini.


Kod skijaškog središta Damuelsa u zapadnoj Austriji pod lavinom je poginuo skijaš koji se skijao izvan staze, a pod snijegom je pronađena i spašena ozlijeđena žena.