ICTY zahtijeva pritvor

Šešelj odgovorio Haškom sudu da se nije ogriješio o nalog za puštanje na privremenu slobodu

Hina

Den Haag je od Šešeljevog lječničkog tima u Srbiji, zatražio dokumentaciju o njegovu trenutnom zdravstvenom stanju, ali je on odbio tu dokumentaciju prosljediti sudu



Haški optuženik za ratne zločine i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj odgovorio je Haškom sudu (ICTY) da se nije ogriješio o nalog za puštanje na privremenu slobodu reagirajući na sudski zahtjev da se vrati u pritvor, priopćila je u srijedu u Beogradu Srpska radikalna stranka.


 


“To se vidi i iz podneska tužitelja Sergea Brammertza koji nije ponudio ni jedan argument temeljem kojeg bi se Vojislav Šešelj vratio u pritvor Haškog suda na neodređeno vrijeme”, navodi se u tom odgovoru članova stručnog tima SRS za obranu Šešelja koji je proslijeđen srbijanskim medijima.


Šešeljevi zastupnici napominju da se prema međunarodnom običajnom pravu pritvor ukida svaki put kada nema opasnosti da se ponovi kazneno djelo za koje je pritvorenik optužen, kao i kada ne postoji opasnost od bjekstva, te da u njegovom slučaju kazneno djelo za koje se tereti i nije mogućno ponoviti, niti on može pobjeći iz Srbije jer mu je oduzeta putovnica.




“Uz osobnu iskaznicu koju je dobio nakon povratka iz Den Haaga, Šešelj je dobio i rješenje kojim se utvrđuje da se ona ne može koristiti kao putna isprava na graničnim prijelazima između Srbije i država u koje se inače prelazi s osobnom kartom umjesto putne isprave”, objašnjava Šešeljev pravni tim.


Prema tim tvrdnjama, Šešelj “ni jednom riječju i ni jednom gestom nije utjecao na svjedoke iz procesa” koji se protiv njega vodi u sudu, “jer to i nije bilo moguće, pošto je posljednji svjedok saslušan 7. srpnja 2010., a iznošenje završnih riječi okončano je 20. ožujka 2012.”, od kada se čeka izricanje presude.


Tužiteljstvo bi moralo, da je bilo ma kakvog utjecaja, imenom i prezimenom navesti o kojem se svjedoku radi i na koji je način je na njega utjecano, napominje se u podnesku koji će u četvrtak biti predat predstavnicima Haškog suda u Beogradu, a Šešelj će u povodu toga održati konferenciju za novinare.


Prizivno je vijeće Haškog suda pozvalo Šešelja prošle srijede da se, ako želi, u roku od tri dana izjasni o zahtjevu Tužiteljstva da se hitno primijeni odluka tog vijeća da se vrati u Den Haag a prethodno je 30. ožujka Raspravnom vijeću naložilo da hitno opozove odluku o privremenom puštanju ovog optuženika i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu suda u Scheveningenu.


Den Haag je od Šešeljevog lječničkog tima u Srbiji, zatražio dokumentaciju o njegovu trenutnom zdravstvenom stanju, ali je on odbio tu dokumentaciju prosljediti sudu.


Haško tužiteljstvo je potom 14. travnja zatražilo da se Šešelju hitno naloži povratak s privremene slobode u pritvor, a sad mu je pružena mogućnost da se o tom zahtjevu izjasni.


Vojislav Šešelj se 12. studenog 2014., nakon skoro 12 godina vratio u Srbiju, nakon što je pušten na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. On je po dolasku u Beograd izjavio da ne bježi ali i da se neće dragovoljno vraćati u Den Haag.