Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Vođa srpskih radikala traži slobodu i odštetu

Šešelj: Srbija je pustila Purdu da Hrvatska ne progoni generala odgovornog za Ovčaru

Vojislav Šešelj / REUTERS
Vojislav Šešelj / REUTERS
Autor:
Objavljeno: 7. ožujak 2011. u 17:27 2011-03-07T17:27:00+01:00

Šešelj je zatražio i da mu se "isplati odšteta za osmogodišnji bezrazložni pritvor i sve što je preživio u njemu" uključujući i uskraćivanje prava da se brani sam, narušeno zdravlje kao i za "prekinutu političku karijeru dok je bila u usponu"

ZAGREB Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini, ustvrdio je u ponedjeljak pred Haaškim sudom da iza masakra na Ovčari stoji bivši načelnik Uprave za sigurnost JNA Aleksandar Vasiljević koji uživa zaštitu srpskih vlasti te da je hrvatski branitelj Tihomir Purda oslobođen – zato da Hrvatska ne bi kazneno gonila Vasiljevića.

Na Haaškom sudu održava se ročište na temelju pravila Haaškoga suda koje omogućava Šešelju da, po završetku tužiteljskog dokaznog postupka, zatraži oslobađanje po jednoj ili više točaka optužnice i obrazloži zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali.

Šešelj tvrdi da je zločin na Ovčari na kojoj je strijeljano 200 Hrvata dio zavjere, ali ne, kao što tvrdi tužiteljstvo, srpskih političara koji su u okviru udruženog zločinačkog pothvata imenovani zajedno sa Šešeljem, nego Vasiljevića koji uživa i danas zaštitu i srpskih vlasti, čije dužnosnike, kako tvrdi, drži u šaci i haaškoga tužiteljstva za čije je potrebe svjedočio u više procesa. 

Kazao je i da Haški sud želi prikazati Srbe kao glavne krivce za rat i zločine i poručio da su se u ratu na području bivše Jugoslavije Srbi samo branili, a da u zavjeri protiv njih i danas sudjeluju i SAD i Velika Britanija i NATO i EU. »Sve ale i aždaje ovog svijeta su protiv nas«, zaključio je Šešelj ocjenjujući da bi »najveća nesreća bila da Srbija uđe u EU i NATO«.

Vođa srpskih radikala zatražio je u ponedjeljak od Haaškoga suda da ga oslobodi krivnje tvrdeći da haaško tužiteljstvo nije dokazalo nijedan zločin koji mu se stavlja na teret te je zatražio da mu se isplati odšteta zbog osmogodišnjeg pritvora.

 »Podnosim zahtjev da donesete oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice jer je vrlo jasno da nema nikakvih dokaza koji bi mogli poslužiti kao osnova za osuđujuću presudu«, rekao je na početku trodnevna ročišta koje se održava na temelju pravila Haaškoga suda koje omogućava optuženom da, po završetku tužiteljskog dokaznog postupka, zatraži oslobađanje po jednoj ili više točaka optužnice i obrazloži zašto smatra da ih tužitelji nisu dokazali. 

Šešelj je zatražio i da mu se »isplati odšteta za osmogodišnji bezrazložni pritvor i sve što je preživio u njemu« uključujući i uskraćivanje prava da se brani sam, narušeno zdravlje kao i za »prekinutu političku karijeru dok je bila u usponu«. Šešelj je ponovio da se protiv njega u Haagu vodi politički proces kako bi ga se eliminiralo sa srbijanske političke scene.

On je ocijenio da mu je haaški proces omogućio da postane »istorijska ličnost« upitavši suce »šta više da čovjek u svom malom životu da očekuje?«

Šešelj je ustvrdio da se optužnica temelji na lažnim optužbama a svjedoke koji su ga teretili za govore mržnje  i poticanje dobrovoljaca SRS odbacio je kao lažne.

Tužiteljstvo tereti Šešelja da je, zajedno s drugim sudionicima zločinačkog pothvata predvođenog bivšim jugoslavenskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, pokušao uspostaviti novu srpsku državu na dijelovima Hrvatske, BiH i same Srbije kroz progon pod patronatom države, koji je uključivao ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Optužen je za zločine protiv čovječnosti u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz Vojvodine. Ideju 'velike Srbije' sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom mobilizirao i poticao na progon Hrvata i muslimana ne samo sebi podređene stranačke dobrovoljačke oružane jedinice, nego i druge srpske snage, smatra tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je kao dokaze uvelo niz njegovih huškačkih govora i snimke obilazaka, u odori ili civilu, srpskih dobrovoljačkih postrojbi koje je poticao da haraju i čine zločine u Hrvatskoj i BiH. Šešelj na tim snimkama objašnjava kako je mobilizirao dobrovoljce Srpske radikalne stranke i upućivao ih u »srpske zemlje« u Hrvatskoj i BiH. Tijekom dokaznog postupka tužitelji su kao svjedoke izveli brojne žrtve, uključujući preživjele masakra na Ovčari i u Voćinu u kojem su sudjelovali Šešeljevi dobrovoljci, kao i prognane Hrvate iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci koji su nakon njegova govora u Skupštini u Beogradu u travnju 1992. kada se založio za progon Hrvata iz Vojvodine te njegova mitinga u Hrtkovcima u svibnju '92. na kojem je čitan popis Hrvata i Mađara koji moraju otići, počeli iseljavati u strahu i uz prijetnje. Iz Hrtkovaca je odselilo oko 700 od 1000 Hrvata.

Šešelj je tvrdio kako nije održao nijedan govor mržnje te da se nijedno kazneno djelo ne može pripisati ni njemu osobno ni dobrovoljcima SRS. 

U utorak tužiteljstvo odgovara na Šešeljeve navode. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.