Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Hans-Georg Maassen o povratnicima

Šef njemačke obavještajne službe: Žene i djeca pripadnika Islamske države sigurnosna prijetnja zemlji

Hans-Georg Maassen / Reuters
Hans-Georg Maassen / Reuters
Autor:
Objavljeno: 3. prosinac 2017. u 15:20 2017-12-03T15:20:00+01:00

Hans-Georg Maassen rekao je da nakon što je IS pretrpio gubitke velikog dijela teritorija u Siriji i Iraku, neke obitelji pripadnika te ekstremističke organizacije odlučile su se na povratak u Njemačku. "Djeca koja su bila izložena pranju mozga u 'školama' na teritoriju IS-a u velikoj mjeri su radikalizirana", kazao je Maassen

BERLIN Žene i djeca pripadnika Islamske države koji su se vratili u Njemačku mogli bi predstavljati sigurnosnu prijetnju, upozorio je ravnatelj njemačke obavještajne agencije BfV Hans-Georg Maassen u intervjuu objavljenome u nedjelju.

Hans-Georg Maassen rekao je da nakon što je IS pretrpio gubitke velikog dijela teritorija u Siriji i Iraku, neke obitelji pripadnika te ekstremističke organizacije odlučile su se na povratak u Njemačku.

"Djeca koja su bila izložena pranju mozga u 'školama' na teritoriju IS-a u velikoj mjeri su radikalizirana", kazao je Maassen.

"To za nas predstavlja problem, jer ta djeca mogu biti opasna".

Dodao je da su žene džihadista često jednako radikalizirane.

Od otprilike 950 ljudi koji su zadnjih godina napustili Njemačku kako bi se borili na strani IS-a u Siriji i Iraku, otprilike trećina ih se vratila, a za mnoge se pretpostavlja da su mrtvi.

Njemačka je obvezna jamčiti ulazak svima koji imaju njemačko državljanstvo.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.