TRAŽI SE SOLIDARNOST

Šef WHO-a o koronavirusu: Vlade milijune troše na zaštitu od terorizma, a premalo na zaštitu od epidemija

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Prema posljednjim podacima, koronavirus je usmrtio u Kini 1523 osobe i zarazio njih više od 66.000. Novi soj virusa proširio se na više od 20 država, no velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini



MUENCHEN – Ovo je vrijeme za solidarnost, a ne za politiziranje, rekao je u subotu čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odajući priznanje Kini što suzbijanjem koronavirusa u epicentru štiti ne samo svoje građane, nego cijeli svijet.


Prema posljednjim podacima, koronavirus je usmrtio u Kini 1523 osobe i zarazio njih više od 66.000. Novi soj virusa proširio se na više od 20 država, no velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini.


Epidemija je ugrozila kineski turizam i naštetila kompanijama koje posluju s Kinom. Brojne zrakoplovne kompanije obustavile su letove, a neke države iz straha od širenja zaraze ne prihvaćaju turističke kruzere koji dolaze iz Kine.




SAD je prozvao kineske vlasti za netransparentnost i sumnja da Peking govori punu istinu o epidemiji koja je krajem prošle godine krenula iz grada Wuhana.


Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, predsjednik WTO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je nemoguće predvidjeti razvoj epidemije i upozorio da je pitanje koliko dugo će Kina izdržati bez snažnije međunarodne pomoći.


»Lako je optuživati i politizirati, a teško rješavati problem. Naučit ćemo lekcije iz ove epidemije, ali sada nije vrijeme za politiziranje«, istaknuo je šef UN-ove agencije. »Više nego ikad vrijeme je da politiku vode znanstvenici«, dodao je.


Kritizirajući vlade što milijune troše na zaštitu od terorizma, a malo na zaštitu od epidemija, prozvao je i medije za širenje glasina o epidemiji.


»Naš najveći neprijatelj nije virius, nego stigma koja nas okreće jedne protiv drugih. Moramo to zaustaviti!«, apelirao je Ghebreyesus pred svjetskim čelnicima i diplomatima iz cijeloga svijeta.


Premda je u početku čestitao Pekingu na »profesionalnom radu« u borbi s epidemijom, SAD se u petak distancirao i kritizirao kineske vlasti zbog nedostatka transparentnosti.


»Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza«, požalio se novinarima Larry Kudlow, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. »Je li Politbiro (vodstvo Komunističke partije) doista iskren?«, dodao je.


Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u subotu na pojačano održavanje reda i na veću kontrolu interneta u vrijeme borbe s epidemijom koronavirusa, izvijestila je državna agencija Nova Kina.


Njegove izjave uslijedile su u trenutku kad se još uvijek osjeća nezadovoljstvo dijela javnosti zbog načina na koji se država nosi s epidemijom. Na društvenim mrežama širile su se kritike na račun glavnih mjesnih političkih čelnika u Hubeiju, pokrajini u kojoj je epicentar krize, nakon čega su oni smijenjeni s dužnosti.


No cenzori su se potrudili vrlo brzo izbrisati brojne gnjevne komentare i pozive na slobodu izražavanja koji su objavljeni prošli tjedan, nakon što je od posljedica koronavirusa umro liječnik koji je na širinu problema pokušavao upozoriti javnost na samome početku epidemije.