Mark Esper

Šef Pentagona potvrdio smrt sina Osame Bin Ladena

Hina

REUTERS

REUTERS



Američki ministar obrane Mark Esper potvrdio je smrt Hamze Bin Ladena, jednog od sinova Osame Bin Ladena, njegovog navodnog nasljednika na čelu al-Qaede, o čemu su izvijestili krajem srpnja američki mediji.


Na pitanje o smrti Hamze Bin Ladena tijekom razgovora za američki kablovski kanal Fox objavljen u srijedu navečer, Esper nije iznio pojedinosti o operaciji tijekom koje je on ubijen.


“Ne znam pojedinosti. Da su mi poznate, podijelio bih ih s vama”, rekao je novi šef Pentagona koji je preuzeo dužnost krajem srpnja.




Američki mediji su objavili krajem srpnja da je Hamza Bin Laden ubijen i da su Sjedinjene Države pridonijele operaciji njegove eliminacije, ali njegova smrt nije nikada javno potvrđena.


Hamzu Bin Ladena su smatrali najdražim sinom, pa i nasljednikom Osame bin Ladena, osnivača mreže koja ja izvela terorističke napade 11. rujna 2001 na New York i Pentagon. 


Ime tog tridesetogodišnjka nalazi se na američkom crnom spisku osoba optuženih za terorizam, navode trojica američkih dužnosnika.


Washington je u veljači ponudio nagradu do milijun dolara za svaku informaciju koja bi omogućila njegovo uhićenje.


Hamzu bin Ladena su često smatrali princem nasljednikom džihada. Neki dokumenti, među kojima su i pisma koje je agencija France presse otkrila u svibnju 2015., potvrđuju da je Osama bin Laden njega smatrao svojim nasljednikom na čelu svjetskog džihada protiv zapada.


Hamzi bin Ladenu je u ožujku oduzeto saudijsko državljanstvo.