Pronađen u Londonu

Šef Cosa nostre uhićen nakon 19 godina bijega

Šarlota Brnčić

Sicilijanac Domenico Rancadore radio je kao nastavnik tjelesnog odgoja, ne ističući se. Oženio se Engleskinjom, kćerkom bivšeg konzula, s kojom je dobio dvoje djece



Šef sicilijanske mafije Domenico Rancadore (64), koji se već 19 godina nalazi na talijanskoj listi najpoznatijih bjegunaca, uhićen je nakon gotovo 20 godina bijega u Londonu. Engleska policija zaskočila ga je i uhitila na kućnom pragu zahvaljujući saznanjima koja je o njegovoj lokaciji dobila talijanska policija. O kakvom se »kalibru« radi, dovoljno govori činjenica da je Rancadore bio više nego li istaknuti član Cose nostre kojega se tereti za zločinačko udruživanje i iznude. U Italiji je i osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina zbog niza kaznenih djela udruživanja u organizaciju mafijaškog tipa, iznude i druge teške delikte. 


   Rancadore je godinama uspješno izbjegavao uhićenje, radeći kao običan nastavnik tjelesnog odgoja i ne ističući se, pa je čak u inozemstvu uživao i u svojoj mirovini. Akcija koja je dovela do uhićenja »profesora« plod je dugotrajnog i opsežnog rada talijanskih istražitelja koji su na koncu uspjeli locirati bjegunca te potom od kolega iz inozemstva zatražiti suradnju pri uhićenju. U trenutku policijske blic akcije, koja se odigrala dok se Rancadore vraćao kući i taman mislio ući u kuću, »profesor« je čak pokušao i pobjeći, ali je istog trena u tome onemogućen. 


   Za njim se u Italiji tragalo od 1994. godine, a zbog njegovog kaznenog kalibra odmah je stavljen na popis opasnih bjegunaca Ministarstva unutarnjih poslova. Potraga je proširena i na međunarodnu razinu 1998. godine, nakon što je postalo očigledno da je uspio pobjeći iz domovine i skriti se u inozemstvu. Pored toga što je radio kao nastavnik tjelesnog, u Londonu je čak vodio i turističku agenciju, slobodno uživajući u plodovima svoga rada. Oženio se Engleskinjom, kćerkom bivšeg konzula, s kojom je dobio dvoje djece. 




   Zamjenik ministra unutarnjih poslova Filippo Bubbico akciju uhićenja nazvao je »briljantnom operacijom« te zahvalio svima koji su uz puno rada i truda, ne posustajući niti trena, zaslužni za Rancadoreovo razotkrivanje i uhićenje. Istaknuo je i da je za uspješnost operacije bila presudna i učinkovita međunarodna suradnja koju je osigurao Interpol te »važnost ovog uhićenja u svjetlu borbe protiv mafije i organiziranog kriminala«. Posebice ako se uzme u obzir da je Rancadore bio jedan od istaknutijih sicilijanskih šefova mafije koji je, primjerice u devedesetim godinama, bio glavni šef Cose nostre u Općini Trabia u provinciji Palermo.