Stranački kongres

Schulz opet izabran za predsjednika njemačkog SPD-a

Hina



Martin Schulz je na stranačkom kongresu u četvrtak u Berlinu iznova izabran za predsjednika Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) ali s osjetno slabijom potporom nego početkom godine nakon rekordno loših rezultata na izborima u rujnu.


»19. ožujka ste mi dali podršku od 100 posto. To je bio lijepi trenutak ali nakon toga su nastupila teška vremena. Sada ste mi dali 81,9 posto i moja je želja da na temelju ovog rezultata dođu bolja vremena«, rekao je Schulz nakon izbora.


Nakon što je SPD na izborima u rujnu ostvario najslabiji rezultat u svojoj povijesti, mnogi su za loše stanje u stranci okrivili Martina Schulza.Schulz je prije današnjeg glasovanja u dugotrajnom govoru obratio poslanicima na kongresu preuzimajući odgovornost i tražeći oprost za loš rezultat na izborima.

On je unatoč tomu što je nakon izbora isključio mogućnost nastavka koalicije s demokršćanima, nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji između demokršćana, liberala i zelenih i na pritisak predsjednika Njemačke Frank-Waltera Steinmeiera, pokrenuo proces kojim bi se SPD ipak odlučio za pregovore o novoj koaliciji.




Stranački kongres je prije izbora Schulza za predsjednika predsjedništvu SPD-a zeleno svjetlo za početak pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU čiji je ishod otvoren što znači da socijaldemokrati ostavljaju otvorenom mogućnost koalicijskih pregovora ili odluke o toleriranju manjinske demokršćanske vlade.


U svom govoru Schulz se založio i za jačanje i reformu Europske unije podržavajući reformske planove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.


»Europska unija se mora do 2015. pretvoriti u Sjedinjene europske države«, rekao je Schulz u svom govoru. Za to bi bilo potrebno donošenje jedinstvenog europskog ustava.


»Tko ne želi prihvatiti taj ustav, mora napustiti novi savez«, rekao je Schulz.


Redovni stranački kongres SPD-a je započeo u četvrtak i traje do subote.