Smanjivanje ljudskih prava

Savjetuje ih Željka Markić: Rumunji na korak od zabrane istospolnih brakova. Slijedi referendum

P. N.

Dio ustava koji se bavi definicijom braka je neutralan po tom pitanju, a radikalni aktivisti žele promjenu po kojoj bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca.



Gornji dom rumunjskog parlamenta uvjerljivim brojem glasova podržao je ustavnu promjenu definicije braka, prenosi Reuters.


Zbog toga se Rumunjska nalazi na korak od zabrane istospolnih brakova, što bi ujedno značilo i veliko smanjenje prava za pripadnike LGBT zajednice.


Dio ustava koji se bavi definicijom braka je neutralan po tom pitanju, a radikalni aktivisti žele promjenu po kojoj bi se brak definirao kao zajednica žene i muškarca.




Prvotnu promjenu prihvatio je Donji dom parlamenta. Od Ustavnog suda očekuje se odobrenje, a zatim bi se o tom pitanju glasalo na referendumu.


Zastupnici u parlamentu rekli su da će se on održati u listopadu. 


Oko referenduma u Rumunjskoj angažirala se i šefica udruge U ime obitelji Željka Markić. Ona je u svibnju sudjelovala na konferenciji o braku u rumunjskom parlamentu, a njezina udruga bila je jedan od organizatora konferencije.


Još u siječnju podržala je organizatore ove inicijative u Rumunjskoj, gdje širi svoja iskustva i uspjehe iz Hrvatske. Podsjetimo, nakon referenduma, iza kojeg je stao U ime obitelji, u Ustav je ušla definicija braka kao zajednice muškarca i žene.


Državna vlast dekriminalizirala je homoseksualnost 2001. godine, a istospolni brakovi legalni su ili će uskoro biti legalni u 28 zemalja Europske unije. Rumunjsku inicijativu za zabranu predvodi pravoslavna crkva i rimokatolička manjina u državi koja ima 22 milijuna stanovnika.


U srpnju, Europski sud za ljudska prava naredio je članicama Europske unije da iako nemaju legalizirane istospolne brakove, još uvijek moraju ponuditi jednako pravo stanovanja istospolnim bračnim partnerima, identično onome koje imaju heteroseksualni parovi.