Omanski zaljev

Saudijska Arabija traži zaštitu strateškog pravca za svjetsku opskrbu naftom

Hina

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman / Foto: REUTERS

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman / Foto: REUTERS

Napadi na tankere u četvrtak u Omanskom zaljevu uslijedili su nakon sličnog napada u svibnju na četiri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, za što su SAD i Saudijska Arabija također optužile Iran



Saudijska Arabija pridružila se optužbama Sjedinjenih Država o iranskoj odgovornosti za prošlotjedni napad na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu te je pozvala međunarodnu zajednicu na brzu akciju kako bi se osigurao taj strateški pravac za opskrbu svijeta naftom.


Washington, koji je već upleten u sukob s Iranom zbog nuklearnog programa, za napad na tankere okrivio je Teheran, a u subotu se tim optužbama pridružio i saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.


Iran je zanijekao bilo kakvu ulogu u napadima na tankere južno od tjesnaca Hormuz, na glavnom tranzitnom pravcu za naftu iz Saudijske Arabije i drugih proizvođača u Zaljevu.Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je da mora postojati »brz i odlučan odgovor na prijetnju« opskrbi energijom, stabilnosti tržišta i povjerenju potrošača, priopćilo je njegovo ministarstvo na Twitteru.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, u intervjuu za arapske novine Asharq Al-Awsat okrivio je Iran i pozvao međunarodnu zajednicu da zauzme »odlučan stav« protiv napada.




»Kraljevstvo ne želi rat u regiji, ali neće oklijevati suočiti se s bilo kakvim prijetnjama svom narodu, njegovom suverenitetu ili vitalnim interesima«, rekao je princ.


Napadi na tankere u četvrtak u Omanskom zaljevu uslijedili su nakon sličnog napada u svibnju na četiri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, za što su SAD i Saudijska Arabija također optužile Iran.