Prvi korak preuzimanje UMP-a

Sarkozy će se opet kandidirati za predsjednika Francuske?

Hina

Socijalisti nisu bili impresionirani ovim Sarkozyjevim potezom, kratko komentiravši da ga »većina Francuza doživljava kao jučerašnjeg čovjeka« i ironično dodavši da je on, sa stajališta socijalista, »odličan kandidat«, aludirajući na njegovu nepopularnost



PARIZ – Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u petak je objavio svoj politički povratak, potvrdivši da će se kandidirati za predsjednika Unije za narodni pokret (UMP) i možda otvoriti put povratku u Elizejsku palaču na predsjedničkim izborima 2017.


Porukom na Facebooku Sarkozy je poručio da je spreman preuzeti kormilo nad UMP-om, konzervativnom strankom desnog centra.


»Kandidat sam za predsjednika svoje političke obitelji. Predložit ću da je reformiramo od vrha do dna kako bismo unutar tri mjeseca stvorili bazu za nov i široki pokret koji se može obratiti svim Francuzima…taj će široki pokret usvojiti novi projekt«, dodao je Sarkozy.




Izbori za čelnog čovjeka UMP-a bit će prva etapa za energičnog 59-godišnjaka koji u jednakom omjeru izaziva odbojnost i divljenje. Nakon nekoliko godina »hoće li ili neće«, taj politički »teškaš«, poznat i kao »blještavi, šminkerski« vođa vraća se u politiku iako je novinarima kazao da nikada više o njemu neće čuti ako izgubi izbore 2012. Sarkozy je uskrsnuo u trenutku kada Hollande bezuspješno pokušava obuzdati gospodarsku krizu zbog čega mu je popularnost pala na najniže grane.


Sarkozy, sin mađarskog imigranta uživa najveću popularnost u svom taboru i misli da ima velike šanse postati predsjednik UMP-a, u odnosu na stranačke suparnike, 69-godišnjeg Alaina Juppea, omiljenog političara koji je u njegovom mandatu obnašao dužnosti ministra obrane i ministra vanjskih poslova, te 60-godišnjeg Francoisa Fillona, njegovog bivšeg premijera tijekom petogodišnjeg razdoblja.


Socijalisti nisu bili impresionirani ovim Sarkozyjevim potezom, kratko komentiravši da ga »većina Francuza doživljava kao jučerašnjeg čovjeka« i ironično dodavši da je on, sa stajališta socijalista, »odličan kandidat«, aludirajući na njegovu nepopularnost.