Žestoka kritika bivšeg predsjednika

Sarkozy: Hollande je uteg oko vrata Francuske

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



PARIZ – Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, šef glavne oporbene stranke, žestoko je kritizirao u subotu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, nazvavši ga “utegom oko vrata Francuske”.


Na skupu pred oko 2000 osoba u Saint-Georges-d’Orques, na jugu Francuske, predsjednik desne stranke UMP našalio se na račun neuspjeha šefa države kojeg naziva “Ja i ja”.


Radi se o slavnoj izjavi Hollandea u televizijskoj debati u kojoj su se njih dvojica suprotstavila prije drugog kruga predsjedničkih izbora 2012. Hollande je tada nabrajao što namjerava učiniti bude li izabran počinjući svaku rečenicu s “Ja, predsjednik Republike, ja….”.




“Stanje je iznimno zabrinjavajuće. Znali smo da s ‘Ja i ja’ neće biti bog zna kako. Ovo premašuje sva naša nadanja”, kazao je Sarkozy. “U 2015. ne obećava nam porast zaposlenosti ove godine, nego sljedeće”.


Nesposobnost socijalističke vlasti da smanji nezaposlenost kao što je obećavala jedan je od glavnih prigovora koje mu upućuju Francuzi, po anketama.


“Optužujem socijalističku vladu da je izravno odgovorna za nevjerojatan porast broja nezaposlenih”, izjavio je Sarkozy.


“Ima jedna stvar koju ne razumije ‘Ja i ja’: izravno je odgovoran za nezaposlenost. Godine 2017. taj francuski uteg oko vrata pripadat će prošlosti”, kazao je bivši predsjednik republike koji se namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima 2017.