Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 31° 3
Sutra: 31° 31° 3
25. kolovoza 2019.
Migracije na granicama

Šarec za Frontex na granici Hrvatske sa Srbijom i BiH

snimio Vedran Karuza
snimio Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2019. u 20:37 2019-07-08T20:37:00+02:00

Sve dok Europska unija u te namjene ne bude upotrijebila Frontex na vanjskim granicama EU-a, sve dotle ćemo imati migracije i na našoj granici, kazao je tom prilikom Šarec.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je danas da Slovenija neće postati "džep" u kojemu će zapeti velik broj migranata, kako se zbog mjera jače kontrole na granicama Slovenije s Austrijom i Italijom boji parlamentarna oporba, ali da bi problem ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju riješilo samo postavljanje Frontexa na vanjske granice EU-a, odnosno na granicu Hrvatske sa susjednim državama zapadnog Balkana.

"Da bi se uspješno riješio problem ilegalnih migranata u Sloveniji, bilo bi potrebno postaviti pripadnike Frontexa na hrvatsko-srbijansku i hrvatsko-bosanskohercegovačku granicu", kazao je Šarec novinarima nakon sastanka s općinskim vodstvom u maloj općini Kostel na jugu Slovenije, gdje se nalazi jedna od migrantskih ruta.

Sve dok Europska unija u te namjene ne bude upotrijebila Frontex na vanjskim granicama EU-a, sve dotle ćemo imati migracije i na našoj granici, kazao je tom prilikom Šarec.

O šteti koju ilegalni prijelazi i posljedično postavljena žičana prepreka čine lokalnom gospodarstvu i turizmu bilo je razgovora u kontaktu općinskog i lokalnog vodstva s premijerom Šarecom koji im je obećao pomoć države, popravkom oštećene infrastrukture, ali je opće sigurnosno stanje u općinama uz rijeku Kupu nazvao zadovoljavajućim.

Šarec se sastao i s načelnikom grada Metlike Andrejem Kavšekom koji je suradnju s policijom i slovenskim MUP-om vezanim na migracije ocijenio dobrim, ali je upozorio da migranti koji prolaze kroz to područje oštećuju infrastrukturu i ostavljaju za sobom dosta smeća, objavili su popodne slovenski mediji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka