Što možemo očekivati?

Šarec nastavlja Cerarovu i Erjavčevu neuspješnu politiku prema Hrvatskoj

Denis Romac

Foto Reuters

Foto Reuters

Priče iz predizborne kampanje brzo su pale u vodu. Marjan Šarec posljednjih dana ubrzano mijenja retoriku prema Hrvatskoj. Dok je spremnost na dijalog sa Zagrebom podrazumijevao i fleksibilniji odnos prema implementaciji arbitraže, koja je već godinama glavni kamen smutnje, novi slovenski premijer sada ipak na prvo mjesto stavlja implementaciju arbitražne odluke



Svaka nova slovenska vlada predstavlja poseban izazov za Hrvatsku, s obzirom na broj otvorenih pitanja u odnosima između dviju zemalja, no manjinska vlada Marjana Šarca, koja je preksinoć napokon potvrđena u slovenskom parlamentu, najvjerojatnije neće, barem u početku, bitnije odstupati od dosadašnje »tvrde« politike Ljubljane prema Zagrebu.


Takav se zaključak nameće na temelju recentnog i postupnog zaoštravanja retorike novog slovenskog premijera. Šarec je u predizbornoj kampanji najavljivao stidljive korekcije slovenske politike prema Zagrebu.


To je uključivalo i spremnost na »dijalog« sa Zagrebom, čime je Šarec odstupio od stajališta bivše vlade prema kojem se s Hrvatskom nema o čemu razgovarati bez implementacije arbitražne odluke.




Nova vladajuća koalicija u Sloveniji u koalicijski ugovor uključila je obećanje da će riješiti otvorena pitanja s Hrvatskom, što je također u kontradikciji s dosadašnjim stavom prema kojem je glavno otvoreno pitanje već riješeno arbitražnom odlukom.


Cerar i Erjavec


Kada se tome pridoda i njegova najava da će kao slovenski premijer najprije otputovati u Zagreb, a osobito nagovještaj uklanjanja sramotne i nepotrebne žilet-žice s granice s Hrvatskom, sve je to budilo nadu ne samo u simbolične, nego i u stvarne promjene dosadašnje politike Ljubljane prema Zagrebu. A glavni problem te politike je njezina neuspješnost.


Na zapadu zasad ništa novo – nova slovenska vlada na čelu s Marjanom Šarcem /  REUTERS


Na zapadu zasad ništa novo – nova slovenska vlada na čelu s Marjanom Šarcem / REUTERS



Tvrda politika Slovenije prema Hrvatskoj nije ništa dobro donijela ni Zagrebu, ali ni Ljubljani, a takva politika ljuti i Europsku komisiju, koja je odbila podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže.


No, takva su očekivanja brzo pala u vodu. Šarec posljednjih dana ubrzano mijenja retoriku prema Hrvatskoj. Dok je spremnost na dijalog sa Zagrebom podrazumijevao i fleksibilniji odnos prema implementaciji arbitraže, koja je već godinama glavni kamen smutnje u odnosima dviju zemalja, Šarec sada ipak na prvo mjesto ipak stavlja implementaciju arbitražne odluke.


Žilet-žica ipak ostaje na granici, a nije sigurno ni da će Šarec uskoro otputovati u Zagreb.  


Promjena kursa zasigurno rezultat njegova »sudara sa stvarnošću« i prisilne koalicijske suradnje s dosadašnjim premijerom Mirom Cerarom i Cerarovim šefom diplomacije Karlom Erjavcem, koji u Šarčevoj vladi preuzima obrambeni resor.


Cerar i Erjavec inzistirali su u prošlom mandatu na arbitraži, a naposljetku i na tužbi protiv Hrvatske pred europskim sudom, a kako je Cerar jučer od Erjavca preuzeo resor vanjskih poslova, logično je da će Cerar na položaju šefa diplomacije brinuti za očuvanje svog premijerskog nasljeđa.


Savjetnik Kirn


Zaokret je vjerojatno rezultat i činjenice da je savjetnik novog slovenskog premijera za vanjsku politiku postao Roman Kirn. Riječ je o iskusnom slovenskom diplomatu, koji je karijeru započeo još u jugoslavenskoj diplomaciji.



Već prvog dana nova vlada suočena je sa skandalom zbog imenovanja Damira Črnčeca, nekadašnjeg šefa slovenske obavještajne službe i bliskog suradnika Janeza Janše, za državnog tajnika u kabinetu premijera. Črnčec je trenutačno jedan od najistaknutijih slovenskih antimuslimanskih i antiimigrantskih huškača i promotora rasizma na društvenim mrežama, koji izbjeglice uspoređuje s rakom. Nema dobro mišljenje ni o političkim oponentima, koje naziva idiotima, ni o neslovencima općenito, koje naziva hordama koje donose bolesti, dok sindikate uspoređuje s terorističkim organizacijama.



Kirn je bio i slovenski veleposlanik u SAD-u, a u vrijeme arbitražne afere 2015. bio je veleposlanik u Nizozemskoj. U međuvremenu je umirovljen.


Kada je riječ o Hrvatskoj, Kirn smatra da Slovenija mora stajati iza arbitražne odluke, bez obzira na vrijeme koje bude potrebno za njezinu implementaciju, pa i stotinu godina ako treba, kako je to rekao prije nekoliko mjeseci u intervjuu mariborskoj Večeri.


U istom intervjuu Kirn dopušta mogućnost da neka buduća vlada odustane od arbitraže jer, kako kaže, jasno je da arbitražna odluka više odgovara Hrvatskoj nego Sloveniji.


Kirn se zauzima za fleksibilnost pri njezinoj implementaciji, a nije zadovoljan ni slovenskom tužbom protiv Hrvatske pred europskim sudom zbog arbitraže, jer, kako kaže, tužba neće riješiti problem.Slovenija, Marjan Šarec,