Deklarirao se kao fašist

Sarajevo ipak odbacuje ustaškog simpatizera: Sram me je jer sam i sama glasala da škola nosi ime po tom čovjeku!

Hina

Mustafa Busuladžić / Ilustracija: web

Mustafa Busuladžić / Ilustracija: web

"Neosporni su dokazi da je Mustafa Busuladžić bio suradnik i vođa fašističkog pokreta i tako se i deklarirao", kazala je tijekom rasprave predsjedateljica županijske skupštine Ana Babić.



SARAJEVO – Zastupnici u skupštini Sarajevske županije u ponedjeljak su odlučili poništiti raniju odluku tog tijela kojom je jedna od sarajevskih osnovnih škola dobila ime po Mustafi Busuladžiću, dokazanom antisemitu i simpatizeru nacizma i ustaškog režima.


Na poticaj oporbene Naše stranke za povlačenje odluke glasovalo je 18 zastupnika a njih šest okupljenih oko Stranke demokratske akcije (SDA) bilo je protiv.


“Neosporni su dokazi da je Mustafa Busuladžić bio suradnik i vođa fašističkog pokreta i tako se i deklarirao”, kazala je tijekom rasprave predsjedateljica županijske skupštine Ana Babić.




Ona je ranije kazala kako ju je sram jer je ranije i sama glasovala da se škola nazove po Busuladžiću.


Babić je ustvrdila kako joj tada nisu bile poznate sve činjenice nužne za donošenje odluke kakvu su uz SDA podržali i iz Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, stranke čiji je član i predsjedateljica županijske skupštine.


Imenovanje škole po Busuladžiću su pokušavali priječiti zastupnici iz Naše stranke (NS) i SDP BiH no njihovi argumenti i upozorenja kako se radi o kontroverznoj osobi koja je podupirala nacistička zlodjela tada nisu uvaženi.


Posebice su pri tom navodili to što je Busladžić pozdravio činjenicu da je tijekom utaške vlasti u Sarajevu “Židova nestalo iz čaršije”.


Preimenovanje osnovne škole iz sarajevskog zabačenog predgrađa Dobroševići priskrbilo je glavnom gradu Bosne i Hercegovine puno negativnog publiciteta a zbog takve odluke uslijedile su osude iz veleposlanstva SAD u toj toj zemlji te službeni provjed veleposlanstva Izraela vlastima BiH.


“Veleposlanstvo Izraela izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Sarajevske županije odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenicu da su većinu bosanskih Židova ubile fašističke i nacističke okupatorske snage s kojima se identificirao Busuladžić”, stajalo je u prosvjednoj noti upućenoj ministarstvu vanjskih poslova BiH u listopadu prošle godine.


Uz poziv vlastima u BiH da se sporna odluka ukine izraelska diplomacija je podjetila koliko su u prošlosti doprinijeli Židovi na čije je progone Busuladžić pozivao.


Zagovaratelji lika i djela Mustafe Busuladžića inzistirali su pak na tvrdnji kao je riječ o istaknutom muslimanskom intelektualcu i piscu kojega su samo zbog njegova intelektualnog djelovanja nakon rata bez suđenja pogubile partizanske vlasti.


Zastupnik SDA Safet Mešanović u ponedjeljak je tijekom rasprave kazao kako one koji traže ukidanje Busuladžićeva imena pokreće isključivo islamofobija.


Njegova je tvrdnja kako Busuladžić nije mogao biti antisemit jer “antisemitizam kod Bošnjaka nikada nije postojao”.


Ministar obrazovanja Sarajevske županije Elvir Kazazović najavio je kako će odluka skupštine biti proslijeđena nadležnim općinskim vlastima pa će škola od naredne školske godine raditi pod starim imenom “Dobroševići” ili eventualno nekim novim.