Pritisak SAD-a

Sankcije: Tri zemlje potpuno prestale uvoziti iransku naftu

Hina

Reuters

Reuters



Tri od osam zemlja kojima je Washington odobrio izuzeće od sankcija za uvoz nafte iz Irana smanjile su uvoz na nulu, rekao je u utorak američki dužnosnik, dodajući kako će poboljšani uvjeti na svjetskom tržištu nafte pomoći da Iran još više smanji izvoz sirove nafte.


Sjedinjene Države su ponovno uvele sankcije Iranu nakon što je predsjednik Donald Trump prošli svibanj povukao zemlju iz nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i svjetskih sila smatrajući ga nedostatnim i optužujući Iran za potporu terorizmu i sukobe u Siriji i Jemenu.


Mada su Sjedinjene Države kao cilj postavile potpuno zaustavljanje iranskog izvoza nafte one su dale privremena izuzeća za uvoz Kini, Indiji, Grčkoj, Italiji, Tajvanu, Japanu, Turskoj i Južnoj Koreji kako bi osigurale niske cijene nafte i da ne dođe do poremećaja na svjetskom tržištu nafte.




Trumpova je administracija trenutno u razgovorima s tim zemljama uoči roka 2. svibnja kada izuzeća istječu.


»U studenom smo odobrili osam naftnih izuzeća kako bismo izbjegli povišenje cijene nafte. Danas mogu potvrditi da su tri od tih uvoznika sada na nuli«, rekao je novinarima Brian Hook, posebni američki izaslanik za Iran.


Hook nije rekao koje su to tri zemlje.


»Postoje bolji tržišni uvjeti pa bismo mogli ubrzati naš put prema nuli«, rekao je Hook. Ne mislimo odobriti bilo kakvo izuzeće ili iznimke našem režimu sankcija«.Hook je rekao kako su američke naftne sankcije protiv Irana uklonile oko 1.5 milijuna barela iranskog izvoza nafte s tržišta od svibnja 2018.

»To je onemogućilo režimu zaradu od preko 10 milijarda dolara – što je gubitak od najmanje 30 milijuna dolara dnevno«, rekao je.


Cijene nafte u utorak su postigle najvišu razinu u 2019. s naftom brent koja se približila 70 dolara za barel kada se očekuje da bi daljnje sankcije Iranu i poremećaj u Venezueli mogli produbiti smanjenje ponude koje predvodi OPEC.


Analitičari vjeruju da će američka administracija vjerojatno produljiti izuzeća za preostalih pet zemalja kako bi umirila najveće kupce Kinu i Indiju i smanjila izglede za više cijene nafte.


Kina, Indija, Južna Koreja i Turska će vjerojatno dobiti izuzeće koje bi limitiralo iranski izvoz sirove nafte na oko 1.1 milijuna barela dnevno, rekli su u siječnju analitičari Eurasia Groupe sa sjedištem u SAD-u. To bi maknulo Italiju, Grčku i Tajvan s popisa izuzeća.


Ukupno su 23 zemlje koje su ranije uvozile iransku naftu smanjile uvoz na nulu, rekao je Hook.