Nije ih briga

Samo dvije iznimke: Dužnosnici u BiH ne prijavljuju darove

Hina

U mandatu sadašnje vlasti izabrane 2010., učinili su to jedino predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar financija Nikola Špirić



SARAJEVO – Dužnosnici u Bosni i Hercegovini, za razliku od svojih kolega iz država u regiji, navodno ne primaju nikakve darove i u zadnje tri godine zabilježene su tek dvije iznimke, proistječe iz službenih evidencija ustanova zaduženih za nadzor sukoba interesa na koje se u ponedjeljak pozivaju banjolučke »Nezavisne novine«.


Prema postojećoj zakonskoj regulativi u BiH, svi dužnosnici koji prime darove vrijednije od 200 konvertibilnih maraka (100 eura), dužni su to prijaviti.


Međutim, u mandatu sadašnje vlasti izabrane 2010., učinili su to jedino predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministra financija Nikola Špirić. Oni su Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) prijavili kako su dobili po jedan zlatnik što im ga je u povodu desete obljetnice osnivanja darovala Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO).




U Ministarstvu financija BiH istaknuli su da je čak i pri prijavi dara ministru Špiriću bilo poteškoća. Problem je nastao zbog činjenice da je od studenoga 2013. SIP prestao biti nadležan za pitanje sukoba interesa. Taj je posao povjeren novoutemeljenom povjerenstvu u parlamentu jer su zastupnici izglasali izmjene zakona kojima su od neovisnog tijela kakvo je SIP preuzeli pravo sami odlučivati o tome je li netko od njih u sukobu interesa.Potpredsjednik tog povjerenstva Lazar Prodanović čudi se što gotovo nitko nije prijavio darove, a zna se da se oni redovito primaju.


To nije moguće«, kazao je Prodanović i najavio da će o svemu tražiti dodatne informacije.


»Nezavisne« podsjećaju da je u državama regije stanje potpuno drugačije i da se o primljenim darovima itekako vodi računa.


Za primjer navode činjenicu da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prijavio da je u 2013. godini primio 115 darova među kojima je bilo i onih iznimno velikih vrijednosti.Podsjećaju i da su brojne darove prijavili zastupnici u Hrvatskom saboru.

U Crnoj Gori dužnosnici su u 2013. godini prijavili tek deset primljenih darova no i to je znatno više u odnosu na samo dva što su ih u BiH primili Bevanda i Špirić.