Susret u razvojačenom području

“Samo da se pozdravimo”: Trump uputio neobičan poziv Kim Jong Unu za sastanak

Hina

Donald Trump / REUTERS

Donald Trump / REUTERS



Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu kako bi se želio susresti sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom u razvojačenoj području na granici Sjeverne i Južne Koreje.


»Nakon vrlo važnih sastanaka, uključujući i sastanak s kineskim predsjednikom Xiom odlazim iz Japana u Južnu Koreju (s predsjednikom Moonom.)


Ako to sjevernokorejski vođa Kim vidi, susrest ću se s njim na granici, u razvojačenom području samo da se rukujemo i pozdravimo(?)! « napisao je Trump na twitteru.




Trump se nalazi u japanskom gradu Osaki na summitu Skupine G-20. U subotu bi trebao doputovati u Južnu Koreju, a u nedjelju se vratiti u Washington.


Bijela kuća je u petak odbila komentirati je li Trump trebao ići u razvojačeno područje.


Posebni američki izaslanik Stephen Biegun izjavio je u petak da su Sjedinjene Države spremne voditi konstruktivne razgovore sa Sjevernom Korejom kako bi postigle sporazum o denuklearizaciji koji su dvije zemlje dogovorile prošle godine, priopćilo je južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova.


Biegun je svom južnokorejskom kolegi Leeju Do-hunu rekao kako Washington želi postići »istodoban, paralelan« napredak u sporazumu postignutom na summitu između Trumpa i Kima u Singapuru prošle godine, navodi se u priopćenju.


Obje strane su se složile uspostaviti nove odnose i raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka.


Međutim, pregovori su zastali nakon što je propao u veljači drugi sastanak na vrhu u Vijetnamu jer dvije strane nisu uspjele umanjiti razlike između američkoga poziva za denuklearizaciju i sjevernokorejskoga zahtjeva za olakšanjem sankcija.


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je južnokorejskom predsjedniku Moonu na sastanku na marginama summita G20 da mu je Kim u travnju rekao kako su ključna sigurnosna jamstva te da su potrebne odgovarajuće mjere kako bi se ostvarila denuklearizacija, priopćio je južnokorejski predsjednički ured u subotu.


Nominalni sjevernokorejski šef države Choe Ryong Hae u petak je u govoru istaknuo kako su Kim Jong Un-ove »strateške odluke i proaktivne vanjske aktivnosti« dovele do »velikoga događaja 12. lipnja«, ili singapurskoga summita s Trumpom te »ponovno – uspostavili odnose s velikim silama.