Folklor

Sad se uključio i Ivica Dačić. Naravno, negira velikosrpsku agresiju, a Hrvatskoj dijeli lekcije iz alternativne povijesti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju, već su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, pa je slijedio odgovor savezne vlade koju je vodio Ante Marković, dakle, Hrvat, ustvrdio je Dačić



BEOGRAD Srbiju ne bi trebala iznenaditi službena hrvatska stajališta o »Oluji«, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u ponedjeljak i poručio da dvije zemlje trebaju gledati u u budućnost, ali su razgovori »teški« jer hrvatski dužnosnici »negiraju i relativiziraju zločine«.


Hrvatska je »možda jedina država u EU, a vjerojatno i u Europi, koja slavi etničko čišćenje«, rekao je Dačić za provladinu komercijalnu televiziju Pink pošto je u nedjelju u Hrvatskoj obilježena 23. godišnjica vojno-redarstvene operacije Oluja kojom je Hrvatska vratila pod svoj suverenitet okupirana područja.


Dačić je osporio tvrdnje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku.




»Rat u Hrvatskoj nije nastao tako što je Srbija izvršila agresiju, već su Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju, pa je slijedio odgovor savezne vlade koju je vodio Ante Marković, dakle, Hrvat«, ustvrdio je Dačić.


Ocijenio je da Hrvatska stalno forsira tezu relativiziranja i negiranja zločina, ali i da »objektivni povijesni problemi ne trebaju biti tema i temelj u razgovorima o budućnosti«.


Nadalje je kazao da je u Hrvatskoj 1991. godine živjelo 580.000 Srba, koji su tu »bili stoljećima«, pa nastavio »Nitko nije otišao odavde (iz Srbije) da diže ustanak u Hrvatskoj, već su se ljudi osjetili ugroženima poslije proglašenja nove neovisne države Hrvatske«.


Odbacio je ocjene o velikosrpskoj agresiji kao fikciju.


»Lažno se govori o velikosrpskoj agresiji. Velika Srbija nikada nije postojala, to je fikcija, i nažalost nikad je nije bilo«.


Zatim je optužio Hrvatsku.


»S druge strane, imali smo NDH ili veliku Hrvatsku koja je dolazila do Zemuna, Novog Pazara, Šapca, koja je obuhvatala cijelu BiH. Ako je neko izvršio agresiju, izvršila ju je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu«, citira Dačićeve ocjene TV Pink na svom internetskom portalu.