Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Kabul

STRAVA Bombaš samoubojica se zaletio na prosvjednike protiv terorizma. Ubio ih je 14, među žrtvama i djeca

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 4. lipanj 2018. u 17:24 2018-06-04T17:24:57+02:00

U Kabulu se održao skup Afganistanskog vijeća ulema, muslimanskih svećenika, učenjaka i znamenitih osoba koji su autoriteti na području religije i prava i njih oko 2000 je pozvalo vladine snage, talibane i ostale ekstremističke skupine da obustave borbe i dogovore primirje

Bombaš samoubojica na motoru ubio je u ponedjeljak u Kabulu 14 ljudi na skupu muslimanskih klerika koji su izdali fetvu protiv samoubilačkih napada.

Bomba je eksplodirala na ulazu u golemi šator, blizu stambenih zgrada u zapadnom dijelu prijestolnice, nakon što je većina klerika otišla.

U napadu je ubijeno sedam klerika, četvorica pripadnika snaga sigurnosti i troje neidentificiranih ljudi, objavio je vladin dužnosnik.

U Kabulu se održao skup Afganistanskog vijeća ulema, muslimanskih svećenika, učenjaka i znamenitih osoba koji su autoriteti na području religije i prava i njih oko 2000 je pozvalo vladine snage, talibane i ostale ekstremističke skupine da obustave borbe i dogovore primirje.

Vijeće je također pozvalo na mirovne pregovore između dviju strana i to je prvi puta da je Savjet uputio takav poziv.

"Žrtve rata su nevini afganistanski muškarci, žene i djeca", pročitao je u zajedničkoj izjavi član Vijeća Ghofranullah Murad.

Sigurnosno stanje u Afganistanu se, uoči parlamentarnih i županijskih izbora zakazanih za 20. listopada, dodatno pogoršalo, a nikakvo zatišje nije uslijedilo niti tijekom svetog mjeseca ramazana.

Ekstremistička skupina Islamska država (IS) je do sada izvela brojne napade u Kabulu, no službe sigurnosti navode da su neki napadi najvjerojatnije djelo mreže Haqqani, skupine pridružene talibanima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.