Nezadovoljstvo u javnom sektoru

ŠTRAJKAT ĆE AMBULANTE I OSOBLJE PARLAMENTA Cerar tvrdi da neće biti kaosa i da sindikati pretjeruju

Hina

»Neće biti nikakvog kaosa, vlada najavu štrajkova uzima ozbiljno i ponaša se odgovorno te vodi intenzivan dijalog sa socijalnim partnerima«, kazao je Cerar. Od srijede će štrajkati 110 zdravstvenih ustanova, dio javne uprave pa i osoblje parlementa zbog čega će zastupnici na jedan dan prekinuti ovotjedno zasjedanje



LJUBLJANA Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u ponedjeljak u parlamentu da njegova vlada nije kriva za val štrajkova u javnom sektoru najavljen od srijede kad će štrajkati 110 zdravstvenih ustanova, dio javne uprave pa i osoblje parlementa zbog čega će zastupnici na jedan dan prekinuti ovotjedno zasjedanje.


Zastupnici i nekadašnjoj premijerski Alenki Bratušek koja ga je u pitanju optužila da nema smisla za socijalni dijalog i da nema nadzire stanje jer se ovog i idućeg mjeseca najavljuje val štrajkova u zdravstvu, policiji, upravni, obrazovanju i drugim djelatnostima, Cerar je ogovorio da stanje prikazuje previše dramatično.


Nije istina da ništa nije učinjeno za porast plaća koje zaostaju za porastom BDP-a zadnjih nekoliko godina, rekao je Cear.




»Neće biti nikakvog kaosa, vlada najavu štrajkova uzima ozbiljno i ponaša se odgovorno te vodi intenzivan dijalog sa socijalnim partnerima«, kazao je Cerar.


Dodao je da su zahtjevi sindikata, navodno »teški« milijardu eura, pretjerani te bi njihovo ispunjenje zemlju opet vratilo u krizno razdoblje.


»Plaće u javnom sektoru već smo povećali za sedam posto u prosjeku i ukinuli većinu restrikcija iz protukriznog programa, ali ne možemo dijeliti ono što nemamo. Teško mogu shvatiti enormne zahtjeve i pritiske koje dolaze iz sindikata«, kazao je Cerar.


Poslodavci su vladi preko komore poručili da umjesto politike povećanja plaća za cilj do kraja svog mandata uzme smanjivanje troškova rada, odnosno poreznu reformu koja bi koristila i zaposlenima i gospodarstvu.


Gospodarska komora Slovenije (GZS) tvrdi da je zbog pogrešne politike sadašnje i prijašnjih vlada izdvajanje za plaće u javnom i državnom sektoru u zadnjih deset godina enormno povećano, te da su bruto plaće u javnom sektoru u tom razdoblju povećane za 345, a u privatnom za 300 eura, što smanjuje konkurentnost slovenske ekonomije i mogućnosti novih investicija.


Sindikati u najavi štrajkova tvrde da se položaj zaposlenih i dalje pogoršava jer plaća ispod prosjeka u rasponu od 600 do 1050 eura već prima dvije trećine zaposlenih i da je sve više zaposlenih, a osobito umirovljenika koji žive ispod praga siromaštva i dostojanstva.


Velik broj sindikalnih udruga javnog sektora za srijedu je najavio štrajk upozorenja, a najavljene su i demonstracije pred zgradom parlamenta i vladom.


Štrajkat će i službenici parlamenta i pomoćno osoblje, zbog čega će zastupnici na jedan dan prekinuti svoje zasjedanje.