Srpski nacionalizam stvara novi mit

SRBIJA SE PREDSTAVLJA KAO ŽRTVA Vučiću je ovo “težak dan”, a većinska Srbija Mladićeve zločine prima kao herojstvo

P. N.

Svi smo znali kakav će biti ishod današnjeg suđenja u Haagu. Naša suza neće naći roditelja u međunarodnoj zajednici, ali ne trebamo zbog toga kukati, već trebamo raditi i stvarati društvo u kojem će svi građani, bez obzira na nacionalnost, živjeti slobodno, ravnopravno, u kojem ćemo zajedno stvarati bolje sutra, izjavio je Vučić povodom doživotne kazne zatvora za generala Ratka Mladića.



Službena Srbija presudu Ratku Mladiću dočekala je ne kao izraz pravde, nego kao napad na Srbiju. Iako je u svojoj izjavi okolišao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priklonio se tezama koje već godina propagiraju nacionalistički tabloidi, a prema kojima je Srbija žrtva međunarodne zajednice i suda u Haagu.


– Ovo je težak dan, ali molim građane Srbije da podignu glavu i nastave živjeti ponosno u suverenoj zemlji Srbiji, koja nikome neće dozvoliti da je ponizi. Kao predsednik Srbije nemam pravo tumačiti nepravomoćne presude. Znam koliko su u regiji emocije uzavrele. Hoću reći da Srbija poštuje tuđe žrtve, kao što drugi ne poštuju naše, ali za to ćemo se sami morati pobrinuti. Nemamo pravo zaboraviti prošlost, ali naš je zadatak gledati u budućnost. Svi smo znali kakav će biti ishod današnjeg suđenja u Haagu. Naša suza neće naći roditelja u međunarodnoj zajednici, ali ne trebamo zbog toga kukati, već trebamo raditi i stvarati društvo u kojem će svi građani, bez obzira na nacionalnost, živjeti slobodno, ravnopravno, u kojem ćemo zajedno stvarati bolje sutra, izjavio je Vučić povodom doživotne kazne zatvora za generala Ratka Mladića.


Ne treba zaboraviti da je srpski predsjednik, u političkoj fazi koja je prethodila njegovom vrtoglavom uspjehu u preuzimanju svih poluga moći, vrlo otvoreno podržavao Ratka Mladića, slavio ga kao srpskog heroja i zagovarao da njegovo ime nosi jedan od beogradskih bulevara. Nove političke okolnosti ublažile su njegovu retoriku, ali promjena iz radikala u europejca očito nije kod Vučića dosegla i onu razinu na kojoj ratni zločini postaju neprihvatljivi i zaslužuju svaku osudu. Jasno, Vučiću je do sudbine Ratka Mladića stalo koliko do lanjskog snijega, ali stav koji danas zauzima po pitanju presude uvelike određuje političku budućnost srpskog predsjednika. Većinskoj Srbiji, naime, režimski su mediji kroz minula dva desetljeća ‘tuvili’ u glavu da je Ratko Mladić “heroj, a ne zločinac” i jasno je da u srbijanskom ruštvu danas većinu predstavljaju oni koji tako misle. Njihove potpore, sve kad bi i htio, Vučić se ne može odreći, ukoliko računa s dugovječnom vladavinom.




Stare političke pozicije predsjednika Srbije osvijetlio je svojim izjavama njegov bivši politički šef Vojislav Šešelj.


– Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske, izjavio je povodom Haaške presude vođa srpskih radikala.


Pisanu izjavu medijima je dostavio još jedan prominentni srbijanski političar, gradonačelnik Jagodine, zastupnik u parlamentu i predsjednik stranke Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma.


– Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haaški tribunal spušta zavjesu na najveću sramotu u istoriji svjetskog pravosuđa. Rezultat rada Haaškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vijekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto, naveo je Marković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima. Da nije bilo Mladića, podvlači ovaj zastupnik, “danas bi u Europi imali Raqu, Mosul i El Baghdadija”.


Najprodavaniji beogradski tabloidi, gotovo svi ekspoziture Vučićeve vlasti, presudu Haaškog suda nazivaju “surovom” i, dakako, usmjerenom protiv Srbije i “srpstva”. Glas takozvane Druge Srbije jedva da se čuje, što se može zahvaliti činjenici da je nacionalistička vlast, odnosno nacionalistička struja u srbijanskoj politici, uspjela staviti pod kontrolu gotovo sve medije, ne samo javne, nego i komercijalne. Večernje Novosti i Politika donose vijest o Mladićevoj presudi pod naslovima u kojima citiraju Vučića (“Svi smo znali što će biti ishod”), odnosno dajući prostor informaciji da Mladić uopće nije bio u Srebrenici kad se zločin događao.


Beogradski Fond za humanitarno pravo, koji se svih ovih godina, pod ravnanjem Nataše Kandić, zalagao za procesuiranje svih zločina, javnost, pak, podsjeća da je državnom tajnom proglašena optužnica jataka, koji su pomagali u bijegu Ratka Mladića.