Značajan događaj

SPEKTAKULARNI DETANT Na svečanom zatvaranju Olimpijskih igara bit će i – sjevernokorejski general

Hina

Reuters

Reuters

Nakon dvije godine velikih napetosti na poluotoku zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, igre u Pjongčangu omogućile su spektakularni detant između dvije Koreje koje su tehnički još u ratu



Visoko pozicionirani sjevernokorejski general prisustvovat će u nedjelju svečanom zatvaranju Zimski olimpijskih igara (ZOI) u Pjongčangu, događaju na kojem se očekuje i Ivanka Trump, starija kći i savjetnica američkog predsjednika.


Kim Yong Chol, dužnosnik za međukorejske odnose unutar Radničke stranke Koreje, na vlasti u Sjevernoj Koreji predvodit će službeno izaslanstvo od osam članova koje će boraviti u susjednoj Južnoj Koreji od petka do nedjelje, piše u četvrtak u priopćenju sjevernokorejsko ministarstvo ujedinjenja.


Prisustvovat će svečanom zatvaranju u nedjelju, piše u tekstu.




Nakon dvije godine velikih napetosti na poluotoku zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, igre u Pjongčangu omogućile su spektakularni detant između dvije Koreje koje su tehnički još u ratu.


Sjever je poslao na Jug na svečanost otvaranja visoko službeno izaslanstvo s četiri visoka dužnosnika među kojima Kim Yo Jong, sestru čelnika Kim Jong Una, te Kim Yong Nama, koji je po protoku šef države Sjeverne Koreje.


Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je već primio te izaslanike, trebao bi ugostiti i izaslanstvo koje se očekuje u petak, objavila je južnokorejska agencija Yonhap citirajući Plavu kuću, sjedište predsjednika.


U srijedu je jedan američki dužnosnik najavio da će kći Donalda Trumpa predvoditi američko izaslanstvo u Južnoj Koreji na zatvaranju Igara. Kazao je da nije predviđen kontakt sa sjevernokorejskim dužnosnicima.