Razriješen episkop mileševskog Filaret

SPC smijenio vladiku koji je odlikovao Šešelja

Hina

Smjena je uslijedila mjesec i pol dana nakon najava da bi vrh SPC-a do kraja ožujka mogao reagirati na odluku vladike da ordenom Bijelog anđela odlukuje predsjednika Srpske radikalne stranke Šešelja, optuženog za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj te protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine



ZAGREB  Srpska pravoslavna crkva (SPC) razriješila je episkopa mileševskog Filareta, kontroverznog crkvenog velikostojnika uz čije se ime vežu brojne afere, uključujući dodjelu crkvenog odličja haškom optuženiku Vojislavu Šešelju, izvijestio u petak beogradski tisak.


Smjena je uslijedila mjesec i pol dana nakon najava da bi vrh SPC-a do kraja ožujka mogao reagirati na odluku vladike da ordenom Bijelog anđela odlukuje predsjednika Srpske radikalne stranke Šešelja, optuženog za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj te protjerivanje nesrpskog stanovništva iz Vojvodine.


Odluka vladike Filareta, kojeg u srbijanskoj javnosti smatraju »jastrebom« i ekstremistom unutar SPC da odlikuje vođu radikala optuženog za ratne zločine ocjenjena je kao šamar svim žrtvama i vrhu Crkve.




Prema pisanju »Večernjih novosti«, odluku o smjeni Filareta u četvrtak je donio Sveti arhijerejski sinod SPC-a koji je zasjedao u Patrijaršiji u Beogradu.


»Bijeli anđeo za crnog đavola« jedan je od naslova kojim je u beogradskim medijima krajem siječnja propraćena dodjela crkvenog odličja Šešelju, a direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević ocijenio je da je dodjela ordena »provokacija i šamar u obraz SPC-u i vjernicima uopće«.


»Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne kršćanskim stajalištima, a još uvjek je pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tijekom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar u obraz SPC i vjernika uopće«, izjavio je tada Knežević.


Vladika Filaret otvoreno je podupirao politiku Slobodana Miloševića i nacionaliste devedesetih godina, a svojim je ekstremnim stajalištima i ponašanjem u javnosti više puta potaknuo polemike i pitanja zašto ga SPC ne smijeni i izopći.