Stigle stotine izbjeglica

ŠATORSKO NASELJE USRED SARAJEVA Park kod Vijećnice postao migrantsko naselje, vlast ništa ne poduzima

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

Manji park u čijem je središtu bilo dječje igralište sada je privremeno boravište za sve brojnije migrante koji u BiH ulaze ilegano iz Srbije i Crne Gore pokušavajući se prebaciti u Hrvatsku i potom dalje prema drugim državama EU-a



SARAJEVO U starom dijelu Sarajeva, točno preko puta znamenite Vijećnice, niknulo je improvizirano šatorsko naselje u kojemu boravi na stotine ilegalnih migranata a vlasti u BiH ništa ne poduzimaju kako bi taj problem rješile, upozorili su u ponedjeljak lokalni mediji.


Manji park u čijem je središtu bilo dječje igralište sada je privremeno boravište za sve brojnije migrante koji u BiH ulaze ilegano iz Srbije i Crne Gore pokušavajući se prebaciti u Hrvatsku i potom dalje prema drugim državama EU-a.


Građani koji žive u okolici parka tvrde kako je broj ilegalnih migrana koji borave u dijelu grada obično preplavljenom turistima sada i veći od 400. Neki od njih spavaju u malim šatorima no drugi noći provode na travnjaku s dekama i improviziranim prostirkama. Uglavnom je riječ o mlađim muškarcima no ima i obitelji s malom djecom.




Volonteri i članovi dijela nevladinih udruga donose im hranu i odjeću no uvjeti u kojima migranti borave su katastrofalni jer se nemaju gdje predodjenuti ili okupati. U parku se neprestano gomila otpad pa se s proljetnim vrućinama tamo širi neugodni zadah.


Niti jedna razina vlasti nije se počela ozbiljnije baviti ovim problemom a ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Sarajevske županije Amela Dautbegović na sjednici županijske skupštine u ponedjeljak je samo rekla kako je to problem koji mora rješavati država.


»Bez odluke Vijeća ministara BiH ne možemo sami raditi na rješavanju ovog problema jer bi to onda sve bilo ilegalno«, kazala je Dautbegović odgovarajući na pitanja zastupnika koji traže poduzimanje hitnih mjera. Pretpostavka je kako nitko od migranata koji boravi u parku pokraj Vijećnice nije registriran kod Službe za strance koja djeluje pri ministarstvu sigurnosti BiH.


Prema podacima granične policije, od početka ove godine registriran je ulazak više od dvije tisuće migranata. Pritom nema procjene koliko ih je u BiH ušlo ilegalno no izvjesno je kako većina njih odmah nastavlja put ka Bihaću i Velikoj Kladuši, računajući kako će s tog područja najlakše prijeći u Hrvatsku.


I migranti u sarajevskom parku neprestano dolaze i odlaze a policija za sada samo nadzire stanje tvrdeći kako to ne stvara sigurnosne probleme.


«Mišljenja građana su podijeljena. Mnogi pomažu migrantima dok drugi osuđuju one koji to rade i zahtijevaju da se ovaj problem riješi. Nema nikakvih većih problema a svi manji incidenti koji su zabilježeni nastali su zbog njihovog međusobnog neslaganja. I kada policijski službenici izađu na teren, oni ne žele podizati nikakve prijave. Mislim da je logično da nastaju takve svađe jer je riječ o velikom broju migranata i svi su različite naravi«, kazala je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a Sarajevske županije kako je citira portal Klix.