Novi zakon u pripremi

SAD zabranjuje socijalne isplate bivšim nacistima

Hina

»Perverzno je da su ti zločinci mogli udobno živjeti u inozemstvu zahvaljujući američkim poreznim obveznicima«, dodao je Schumer



WASHINGTON – Dvojica američkih senatora objavila su u četvrtak planove za uvođenje zakona koji bi zabranio isplatu naknada američkog socijalnog osiguranja bivšim nacistima.


Predložena mjera uslijedila je nakon izvješća novinske agencije Associated Press koja je otkrila u svojoj istrazi da su milijuni dolara plaćeni osumnjičenima za ratne zločine i bivšim stražarima SS-a koji su se iz SAD-a preselili u Europu. Agencija je objavila da deseci osoba osumnjičenih za pripadnost ili suradnju s nacistima primaju naknadu američkog socijalnog osiguranja otkako su bili prisiljeni napustiti američko tlo. Riječ je o osobama čiji su postupci tijekom Drugog svjetskog rata uzrokovali njihov prisilni odlazak iz SAD-a, ali nisu optužene za ratne zločine.


»Nacističkim ratnim zločincima predugo je bilo dopušteno da primaju naknade socijalnog osiguranja i to sada treba prestati«, rekao je senator iz New Yorka, Charles Schumer.




»Perverzno je da su ti zločinci mogli udobno živjeti u inozemstvu zahvaljujući američkim poreznim obveznicima«, dodao je Schumer.


Za isplate socijalnih naknada tim osobama odgovorna je rupa u zakonu koja je omogućila američkom ministarstvu pravosuđa da osumnjičene naciste nagovori da napuste SAD. Ako su to prihvatili, ili su jednostavno pobjegli prije protjerivanja, mogli su zadržati svoj status u sustavu socijalnog osiguranja, pokazali su poslije podaci dobiveni razgovorima i uvidom u pismohranu američke vlade.


Jedan od njih je i nekadašnji stražar iz Auschwitza Jakob Denzinger koji je 1989. bio primoran napustiti Ameriku nakon što se otkrila njegova nacistička prošlost i koji se odselio u Hrvatsku, u Osijek, gdje živi i danas, zahvaljujući i naknadi američkog socijalnog osiguranja od oko 9 tisuća kuna mjesečno.Sam Denzinger nije htio razgovarati s novinarima AP-a, ali je njegov sin Thomas Denzinger, koji živi u SAD-u, potvrdio da njegov otac prima američku naknadu, ustvrdivši da je i zaslužuje.

»To ne plaćaju drugi ljudi iz svojeg džepa. On je godinama uplaćivao u sustav i zato ne bi trebali ništa oduzimati«, rekao je mlađi Denzinger o namjerama američke vlade da ukine te isplate.


Svi dosadašnji pokušaji promjena zakona koji bi omogućili prekid isplata preostaloj nekolicini ostarjelih bivših nacista su propali, pišu američki mediji.


Istodobno je članica američkog Zastupničkog doma iz Demokratske stranke Carolyn Maloney u ponedjeljak od Baracka Obame zatražila da vlada istraži višegodišnje isplate naknada, koje je nazvala »strašnom zloporabom novca poreznih obveznika«.


Američko socijalno osiguranje odbilo je objaviti ukupan broj osumnjičenih nacista koji su primali ili još primaju američku naknadu, objasnivši da ta institucija ne prati podatke vezane isključivo uz nacističke slučajeve.


Američki mediji navode da su još na životu najmanje četiri korisnika američkih isplata. Uz Denzingera, spominju ime Martina Hartmanna, bivšeg stražara SS-a u njemačkom logoru Sachenhausen.