Krvoproliće

SAD stavio veto na rezoluciju UN-a koja poziva na zaštitu Palestinaca

Hina

Reuters

Reuters



Sjedinjene Države stavile su u petak veto na nacrt rezolucije UN-a koji je predstavio Kuvajt Vijeću sigurnosti a koji poziva na zaštitu Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali.


U nacrtu rezolucije osuđuje se izraelsko korištenje sile protiv palestinskih civila, ali Washington smatra da je taj dokument jednostrani pogled u kojem se ne osuđuje Hamas za nedavno nasilje.


Teroristička skupina Hamas snosi glavnu odgovornost za očajne uvjete života u Gazi«, rekla je američka veleposlanica pri UN-a Nikki Haley uoči glasovanja.




Od 15 članica Vijeća sigurnosti, 10 je glasalo za rezoluciju, među njima Kina, Francuska i Rusija, a samo su SAD bile protiv. Četiri države bile su suzdržane, među njima Britanija.


Rezoluciji treba devet glasova ‘za’ da bi bilo izglasana, ali na nju ne smije staviti veto nijedna od pet stalnih članica VS-a.


Više od 100 palestinskih prosvjednika ubijeno je u sukobima posljednjih tjedana.


Palestinski militanti ispalili su više od 100 minobacačkih granata i raketa na Izrael ovaj tjedan, a izraelska vojska odgovorila je bombardirajući desetke vojnih položaja u Gazi.


Radi se o najžešćim sukobima Izraela i palestinskih militantnih skupina od rata 2014.