Mike Pompeo

SAD se nada pregovorima sa Sjevernom Korejom narednih dana ili tjedan

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



WASHINGTON Sjedinjene Države se nadaju nastavku pregovora o denuklearizaciji sa Sjevernom Korejom narednih dana ili tjedana, rekao je u nedjelju američki državni tajnik Mike Pompeo.


Pregovori usmjereni na ukidanje Pyongyangova nuklearnog programa i programa projektila u zastoju su od propasti drugog summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Una u veljači u vijetnamskom glavnom gradu Hanoju.


Trump i Kim su se ponovno susreli u lipnju na granici između Sjeverne Koreje i Južne Koreje i dogovorili se otvoriti pregovore na nižoj radnoj razini, ali se to još nije dogodilo.




“Znamo da se predsjednik Kim i dalje obvezuje na denuklearizaciju. Optimistični smo da ćemo narednih dana ili možda tjedana biti ponovno za pregovaračkim stolom s njima. To je najbolji rezultat”, rekao je Pompeo u intervjuu za emisiju televizije ABC “This Week”.


Sjeverna je Koreja ispalila niz projektila kratkog dometa zadnjih tjedana u znak prosvjeda protiv američko-južnokorejskih združenih vojnih vježba i uvođenja novih oružja, komplicirajući obnavljanje pregovora.


Pompeo je rekao da unatoč tim pokusima kratkog dometa, koje je nazvao razočaravajući, Kim nije prekršio obvezu koju je dao Trumpu te da američki cilj ostaje dokazano denuklearizirana Sjeverna Koreja.


“Mislim da bi predsjednik Trump bio veoma razočaran ako se predsjednik Kim ne vrati za pregovarački stol ili izvede pokuse s projektilima koji su nespojivi s dogovorima koje su njih dvojica postigli kada su bili zajedno ova tri puta”, rekao je.