Nove napetosti

SAD satelitskim snimkama okrivljuje Iran za napade na saudijska naftna postrojenja. Iranci niječu da su odgovorni

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



ZAGREB Sjedinjene Države objavile su satelitske snimke i pozivaju se na obavještajne informacije koje, kako tvrde, podupiru njihove optužbe da je Iran odgovoran za napade na važna saudijska naftna postrojenja, prenosi u ponedjeljak BBC.


Napadi dronovima na dva postrojenja saudijske naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i znatno smanjenje proizvodnje, a odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Huti.


Iran niječe da je odgovoran.




Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.


Neimenovani američki dužnosnici kazali su za američke i međunarodne medije da smjer iz kojeg su napadi izvedeni i njihovi razmjeri dovode u pitanje upletenost Hutija.


Napadi su smanjili globalnu opskrbu naftom za 5 posto, a cijene nafte su porasle za više od 10 posto.


Saudijska Arabija proizvodi oko 10 milijuna barela nafte na dan, a zbog napada je smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, kazali su neimenovani izvori za CNN u subotu. Dnevno izvozi preko 7 milijuna barela nafte.


Što tvrdi SAD?


Američki državni tajnik Mike Pompeo okrivio je tijekom vikenda za napade Iran, ne iznijevši nikakve dokaze kojima bi to podupro, pa je Teheran optužio Washington da obmanjuje javnost.


Američki predsjednik Donald Trump u nedjeljnim objavama na Twitteru nije izravno optužio Iran, ali je sugerirao da je moguća vojna akcija kada počinitelj bude poznat.


Neimenovani američki dužnosnik kazao je da su mete pogođene na 19 mjesta i da su napadi došli iz smjera zapad-sjeverozapad, što ne odgovara poziciji teritorija u Jemenu koji drže Huti, koji se nalazi jugozapadno od saudijskih naftnih postrojenja.


Dužnosnici su kazali da bi to moglo sugerirati da su napadi izvedeni iz sjevernog dijela Zaljeva, Irana ili Iraka.


Irak je zanijekao da su napadi izvedeni s njegova teritorija.


Pompeo je u ponedjeljak kazao iračkom premijeru Abdelu Abdulu Mahdiju da SAD posjeduje informacije koje potvrđuju da Irak nije odgovoran, prenosi Reuters.


“Američki državni tajnik sa svoje je strane rekao da informacija koju posjeduju potvrđuje tvrdnju vlade da irački teritorij nije bio korišten za izvođenje tog napada”, priopćio je Mahdijev ured nakon telefonskog razgovora dvojice dužnosnika.


Dužnosnici koje citira The New York Times kazali su da su možda korišteni dronovi i krstareći projektili, ali nisu svi pogodili mete u saudijskim postrojenjima.


ABC je citirao visokog američkog dužnosnika koji je kazao da je Trump jako dobro svjestan da je odgovoran Iran.


Kina i EU pozvali su na suzdržanost.


Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da još nije jasno tko je odgovoran za te napade, ocijenivši ih “obijesnim kršenjem međunarodnog prava”.