Zveckanje oružjem

SAD šalju vojnu opremu na Baltik, Rusija postavlja rakete po Krimu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Sjedinjene Države poslale su više od 100 komada teške vojne opreme, posebice tenkova i drugih borbenih vozila u tri bivše sovjetske baltičke republike kako bi ojačale njihove obrambene kapacitete i odvratile Ruse od eventualnih prijetnji, rekao je u ponedjeljak u Rigi američki general John O'Connor



RIGA – Sjedinjene Države poslale su više od 100 komada teške vojne opreme, posebice tenkova i drugih borbenih vozila u tri bivše sovjetske baltičke republike kako bi ojačale njihove obrambene kapacitete i odvratile Ruse od eventualnih prijetnji, rekao je u ponedjeljak u Rigi američki general John O’Connor.


»Svrha isporuke u Rigu je pokazati našu odlučnost ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i Rusiji da možemo udružiti snage«, rekao je general O’Connor zadužen za prijevoz opreme.Tenkovi Abrams, borbena vozila Bradley i vozila Scout Humvees ostat će u Estoniji, Latviji i Litvi koliko »bude potrebno da odvratimo Rusiju od napada«, naglasio je on. Članice NATO-a i Europske unije od 2004., ove tri baltičke zemlje imaju slabi vlastiti vojni potencijal.Prodor Rusije u istočnu Ukrajinu i pripajanje Krima u ožujku 2014. izazvali su zabrinutost u baltičkim zemljama koje su 50 godina bile dijelom Sovjetskog Saveza.

Vojne vježbe Rusije u području Baltičkog mora potaknule su strahovanja triju zemalja da ih Kremlj pokušava destabilizirati.


Zapovjednik NATO-ovih snaga za Europu američki general Philip Breedlove upozorio je da Rusija gomila oružje na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je prije godinu dana pripojila a sada je rasporedila krstareće rakete po cijelom području Crnog mora.




»Rusija je rasporedila vrlo sofisticirane sustave, među kojima rakete zemlja-zrak koji pokrivaju 40 posto Crnog mora. Tamo su i krstareće rakete koje pokrivaju cijelo područje Crnog mora«, rekao je američki general u govoru koji je u nedjelju navečer emitirao ukrajinski tv-kanal 1+1 .


Taj teritorij je pripojen u ožujku 2014. nakon trotjedne ruske okupacije i nakon referenduma koji Kijev i međunarodna zajednica nisu priznali.


Nakon pripojenja Krima izbio je oružani sukob na istoku Ukrajine između proruskih separatista i ukrajinske vojske u kojem je u 11 mjeseci poginulo više od 6000 ljudi.Na pitanje o broju ruskih vojnika na istoku Ukrajine, general Breedlove ga je odbio precizirati.

»Snage odlaze i dolaze«, preko granice na jugoistoku koja izmiče kontroli vlade u Kijevu, naglasio je američki general.


On je rekao da NATO ne može potvrditi povlačenje teškog naoružanja s linije bojišnice, predviđeno sporazumom iz Minska potpisanim 12. veljače.


Pobunjenici su prošlog tjedna izjavili da su završili povlačenje oružja, ali da to nije učinila i ukrajinska vojska.


»Vidimo kretanje teškog topništva s obje strane, ali ne znamo što se događa s topništvom istočno od linije bojišnice jer promatračima OESS-a tamo nije dozvoljen pristup«, rekao je general Breedlove.