Omanski zaljev

SAD objavio snimku: ‘Imamo dokaze, ovo pokazuje da Iran stoji iza napada na tankere’

Hina

Courtesy U.S. Military/Handout via REUTERS

Courtesy U.S. Military/Handout via REUTERS

Iran »kategorički odbacio« umiješanost u napade na tankere



WASHINGTON Službeni Teheran je u četvrtak »kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje« Washingtona prema kojima je Iran odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu, dok eskalacija napetosti u regiji Zaljeva prijeti izbijanjem šireg sukoba.


Američka vojska objavila je videosnimku na kojoj se, kako tvrde, vidi iranski brod kako uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera Kokuka Courageous. Riječ je o jednom od dva tankera koji su jučer napadnuti u Omanskom zaljevu, javlja The Guardian.


Na videosnimci se vidi kako manje plovilo prilazi japanskom tankeru nakon čega jedna osoba uklanja objekt s trupa broda.




Američka vojska smatra da je objekt neeksplodirana mina.


Iranski brod približio se tankeru punih osam sati nakon napada i nakon evakuacije posade s njega. Američke vlasti smatraju da su Iranci pokušavali ukloniti preostale mine i tako sakriti dokaze.


Jedan američki dužnosnik također je izjavio kako je više iranskih brodova viđeno na području na kojem su napadnuti tankeri.


Iranska misija pri UN-u je u izjavi optužila SAD i njegove regionalne saveznike za »ratno huškanje«.


»Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Washingtona glede incidenata s tankerima 13. lipnja i osuđuje ih najoštrijim mogućim riječima«, navodi se u izjavi.


»Američki ekonomski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i masovna američka vojna nazočnost u regiji, glavni su izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Zaljeva«, navodi se u izjavi.



Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je ranije u četvrtak da Sjedinjene Države, na temelju obavještajnih informacija, vrste oružja i potrebne stručnosti, vjeruju da je Iran odgovoran za napade na tankere. Pompeo nije ponudio konkretne dokaze za svoju tvrdnju.



»Pretpostavka Sjedinjenih Država je da je Islamske Republika Iran odgovoran za napade koji su se dogodili danas u Omanskom zaljevu«, rekao je Pompeo novinarima. »Ova se pretpostavka temelji na obavještajnim informacijama, korištenim oružjima i razini stručnosti potrebnoj za izvedbu takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prijevoz robe, te na činjenici da niti jedna grupacija koja djeluje na tom prostoru nema potrebne resurse i vještine da nastupi s tako visokim stupnjem sofisticiranosti«, kazao je Pompeo.



Napad na tankere podigao je cijene nafte te potaknuo zabrinutosti oko novih sukoba između Irana i Sjedinjenih Država. U napadima na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu jedan je zapaljen, a oba napuštena plutaju morem, objavili su brodovlasnici, dok su cijene nafte skočile četiri posto zbog straha za opskrbu energentima s Bliskog istoka.


Brod Front Altar gori u vodama između zaljevskih zemalja i Irana nakon eksplozije koju je prema jednom izvoru izazvala magnetna bomba. Posadu norveškog tankera pokupio je brod koji se našao u blizini i prebacio je na iranski spasilački brod.



Drugi tanker u japanskom vlasništvu napušten je nakon što ga je najvjerojatnije pogodio torpedo, objavila je tvrtka koja ga je unajmila. Posada je također evakuirana. Front Altar, koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Tanker je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Bernhard Schulte Shipmanagement, tvrtka koja je unajmila japanski brod Kokuku Courageous, objavila je da je taj tanker prevozio metanol iz Saudijske Arabije u Singapur.


Iranski spasilački brodovi pokupili su sva 44 mornara s dva oštećena tankera i prebacili ih u iransku luku Jask, objavila je novinska agencija Irna.


To su drugi takvi napadi u posljednjih mjesec dana blizu Ormuškog tjesnaca, glavnog strateškog pravca za svjetsku oprkrbu naftom.


SAD i Saudijska Arabija optužili su Iran za prošlomjesečni napad na četiri tankera uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata, što Iran odbacuje.