Sporno pitanje

SAD ne namjerava mijenjati ugovor o najmu Guantanama

Hina

Reuters

Reuters

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u ponedjeljak da SAD trenutno ne namjerava mijenjati postojeći ugovor o najmu mornaričke baze u zaljevu Guantanamo na Kubi



WASHINGTON  Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u ponedjeljak da SAD trenutno ne namjerava mijenjati postojeći ugovor o najmu mornaričke baze u zaljevu Guantanamo na Kubi.


Govoreći na konferenciji za novinare s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom, Kerry je rekao da je to jedno od spornih pitanja između dviju zemalja koje su ponovno uspostavile diplomatske odnose.


Zaljev Guantanamo na istoku Kube kontrolira SAD od kubansko-američkog sporazuma 1903.




Kerry je pozdravio »novi početak« u odnosima između SAD-a i Kube, ali je istaknuo da će puna normalizacija biti dug i težak proces.


Još puno toga treba učiniti da bi se ljude potaknulo na putovanja, slobodan protok informacija, kao i na obnovu trgovinskih veza i spajanja obitelji, dodao je Kerry.


Rodriguez je ranije u Washingtonu istaknuo da će povijesna obnova diplomatskih odnosa između SAD-a i Kube imati smisla samo ako SAD ukine trgovinski embargo i vrati Kubi mornaričku bazu Guantanamo na istoku te otočne karipske države.


»Povijesni događaji kojima danas svjedočimo dobit će smisao samo ukidanjem gospodarske, trgovinske i financijske blokade koja nanosi puno štete našem narodu, vraćanjem okupiranog teritorija u Guantanamu i poštivanjem suvereniteta Kube«, rekao je Rodrigez.


On je bio na podizanju kubanske zastave na veleposlanstvu Kube u Washingtonu čime je obilježena uspostava diplomatskih odnosa dviju zemalja nakon 56 godina neprijateljstva.


Izvor iz State Departmenta najavio je da će američki državni tajnik John Kerry posjetiti Kubu 14. kolovoza kada će se službeno otvoriti američko veleposlanstvo u Havani.


Bit će to prvi posjet nekog američkog državnog tajnika Kubi nakon 70 godina.


Zatopljenje odnosa počelo je 17. prosinca 2014. kad su američki predsjednik Barack Obama i kubanski predsjednik Raul Castro potvrdili približavanje SAD-a i Kube nakon godina neprijateljstva.


Svi američko-kubanski problemi nisu riješeni, pa ni pitanje zaštite ljudskih prava, a očekuje se da će se napori prema potpunoj normalizaciji odnosa odvijati polako. Američki ekonomski embargo protiv Kube ostat će i dalje na snazi, a može ga ukinuti samo Kongres.