Približavanje, ali...

SAD ne kani vratiti Guantanamo Havani

Hina

Reuters

Reuters

»Predsjednik doista misli da se zatvor u zaljevu Guantanamu treba zatvoriti«, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće. »No pomorsku bazu ne želimo zatvoriti«

WASHINGTON – Napori na približavanju Sjedinjenih Država i Kube neće obuhvatiti vraćanje potonjoj kontrole nad zaljevom Guantanamom, na krajnjem jugoistoku Kariba, izvijestila je u četvrtak Bijela kuća.»Predsjednik doista misli da se zatvor u zaljevu Guantanamu treba zatvoriti«, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće. »No pomorsku bazu ne želimo zatvoriti«.

U američkoj enklavi je velika pomorska baza i sporni vojni zatvor koji je počeo prihvaćati osumnjičenike za terorizam četiri mjeseca nakon napada 11. rujna 2001.


Predsjednik Barack Obama je više puta najavljivao da će učiniti sve kako bi se zatvor u Guantanamu zatvorio, što je opetovao i prošlog tjedna u svom godišnjem govoru o stanju nacije.


Kubanski predsjednik Raul Castro je u srijedu izjavio da je povratak kontrole nad tim teritorijem od 116 četvornih kilometara Kubi preduvjet za normalizaciju veza sa SAD-om. Guantanamo je pod američkom kontrolom po ugovoru iz 1903.




SAD i Kuba su sredinom prosinca najavili diplomatsko približavanje koje predviđa ublažavanje američkog embarga uvedenog tom komunističkom otoku 1961. koji može ukinuti samo američki Kongres