Strah od terorizma

SAD ipak neće zabraniti unošenje laptopa u avione

Hina

Reuters

Reuters

Američke vlasti traže povećane sigurnosne protokole oko zrakoplova i putničkih područja, proširenu provjeru od strane pasa i dodatna mjesta za pregled putnika prije odlaska



Američki tajnik za nacionalnu sigurnost John Kelly predstavio je u srijedu poboljšane sigurnosne mjere za strane letove koji dolaze u tu zemlju, a riječ je o potezu za koji dužnosnici ističu da treba spriječiti proširenje zabrane unošenja prijenosnih računala i drugih velikih elektroničkih naprava u avionske kabine.


Mjere koje bi trebale stupiti na snagu u roku od tri tjedna, mogle bi zahtijevati dodatno vrijeme za pregled putnika i osobnih elektroničkih uređaja zbog mogućih eksploziva. Mjere bi trebale utjecati na 325.000 putnika zrakoplova na oko 2000 komercijalnih letova koji svakodnevno dolaze u SAD, na 180 zrakoplovnih tvrtki iz 280 zračnih luka u 105 zemalja.


Američke vlasti traže povećane sigurnosne protokole oko zrakoplova i putničkih područja, proširenu provjeru od strane pasa i dodatna mjesta za pregled putnika prije odlaska.




Kelly je izrazio uvjerenje da će se zrakoplovni prijevoznici složiti s novim provjerama, No, napomenuo je da ove mjere nisu posljednji korak u pooštravanju sigurnosti.


»Odluka da ne nametnemo nova ograničenja za prijenosna računala je poticaj američkim zrakoplovnim tvrtkama koje su se brinule da bi proširenje zabrane u Europu ili druga mjesta moglo uzrokovati značajne logističke probleme i odvratiti neke letove. Ukoliko ne udovolje novim sigurnosnim zahtjevima mogle bi se suočiti s budućim ograničenjima elektronike u kabini«, najavio je Kelly.


Reuters je ranije izvijestio da su američki dužnosnici predložili poboljšanja, uključujući otkrivanje tragova eksploziva, povećanje provjere osoblja zračne luke i dodatne pse tragače.


Budući da su prijenosna računala na avionima široko upotrebljavana kod putnika poslovne klase – koji plaćaju dvostruko ili više od prosječne cijene karata – zrakoplovna industrija se bojala da bi širenje zabrane moglo smanjiti prihode.


Zrakoplovni dužnosnici rekli su za Reuters da su zabrinuti zbog novih poboljšanih sigurnosnih mjera u svim zračnim lukama diljem svijeta koje imaju izravne letove za Sjedinjene Države umjesto da se usredotoče na zračne luke gdje su najveće prijetnje.


U ožujku su SAD nametnule ograničenja za laptope na letovima iz deset zračnih luka u osam zemalja, uključujući Egipat, Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Katar i Tursku zbog bojazni da bi skrivena bomba mogla biti ugrađena u elektroničke uređaje u zrakoplovu.


Dužnosnici nacionalne sigurnosti rekli su u srijedu da tih deset aerodroma može biti skinuto s popisa ukoliko će udovoljiti novim sigurnosnim zahtjevima.