Trump priopćio

SAD će ostaviti 200 američkih mirovnjaka u Siriji nakon povlačenja

Hina

Reuters

Reuters



Sjedinjene Države će ostaviti malu skupinu za održavanje mira od 200 američkih vojnika u Siriji na neko vrijeme nakon američkog povlačenja , priopćila je u četvrtak Bijela kuća.


Predsjednik Donald Trump u prosincu je naredio povlačenje 2000 američkih vojnika u Siriji nakon poraza zadnjih ostataka Islamske države u toj zemlji.


No on je pod pritiskom nekih savjetnika da prilagodi svoju politiku kako bi osigurao zaštitu kurdskih snaga koje su podupirale borbu protiv Islamske države i koje sada može ugroziti Turska.




»Mala skupina za održavanje mira od oko 200 će ostati u Siriji jedno vrijeme«, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u kratkom priopćenju.


Odluka je objavljena nakon što je Trump telefonski razgovarao s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.


U priopćenju Bijele kuće rečeno je da su se dvojica čelnika suglasili glede Sirije da »nastave koordinirati stvaranje moguće zaštićene zone«.


Dvojica predsjednika su razgovarali uoči susreta obnašatelja dužnosti ministra obrane Patrick Shanahan i načelnik američkog združenog vojnog stožera Joseph Dunford biti domaćini svojim turskim kolegama ovaj tjedan u Washingtonu zbog daljnjih razgovora, rekla je Bijela kuća.