Poremećaj zračnog prometa

Ruski bombarderi nad Engleskim kanalom: Britanija pozvala ruskog veleposlanika zbog incidenta

Hina

Reuters

Reuters

Velika Britanija pozvala je u četvrtak ruskog veleposlanika i zatražila objašnjenje zašto su dva ruska strateška bombardera »Bear« u srijedu nadletjela Engleski kanal, zbog čega su britanske vlast skrenule s rute jedan civilni zrakoplov



LONDON – Velika Britanija pozvala je u četvrtak ruskog veleposlanika i zatražila objašnjenje zašto su dva ruska strateška bombardera »Bear« u srijedu nadletjela Engleski kanal, zbog čega su britanske vlast skrenule s rute jedan civilni zrakoplov.


»Ruski zrakoplovi doveli su do poremećaja civilnog zračnog prometa. Zato smo pozvali ruskog veleposlanika«, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.


Dva britanska lovca Tayphoon presrela su dva ruska zrakoplova koja su letjela blizu britanskog zračnog prostora.




Foreign Office je ocijenio da je riječ o jednom od sve učestalijih incidenata u kojima su sudjelovali ruski zrakoplovi, dodajući da su umalo ušli u britanski zračni prostor.


Izvor iz britanske vlade rekao je da se radi o »značajnoj eskalaciji« i promjeni strategije po kojoj su ruski zrakoplovi ranije letjeli blizu Škotske.


»Bilo je vrlo opasno. Morali smo skrenuti s rute civilni zrakoplov koji je letio prema Velikoj Britaniji«, rekao je izvor.


»Zrakoplovi su isključili transpondere, pa ih je mogao otkriti samo vojni radar«, dodao je.