Provedba sporazuma

Ruska vojska 1. svibnja prestala bombardirati “zone deeskalacije” u Siriji

Hina

Reuters

Reuters

Te »zone za deeskalaciju«, kako ih se naziva u dokumentu, trebale bi biti uspostavljene na području pod kontrolom pobunjenika u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, u dijelovima pokrajine Homs na jugu i oporbenoj enklavi Istočna Ghouta, nedaleko od Damaska



MOSKVA Rusija koja je ranije u petak objavila da u ponoć na subotu stupa na snagu sporazum o uspostavi sigurnih zona za civile ustvrdila je da je 1. svibnja sasvim prekinula bombardiranja u budućim »zonama deeskalacije« koje se početkom lipnja trebaju uspostaviti u dijelovima Sirije.


»Od 1. svibnja u ponoć rusko zrakoplovstvo prekinulo je djelovanje u zonama deeskalacije utvrđenima u sporazumu« koji su u četvrtak u Astani potpisali Rusija, Iran i Turska, rekao je na tiskovnoj konferenciji general Sergej Rudskoj iz ruskog glavnog stožera.


Odgovarajući na upit AFP-a, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman potvrdio je da »od početka svibnja nije zabilježen nijedan zračni udar ruskog zrakoplovstva«.Šefovi izaslanstava triju zemalja, pokroviteljica mirovnih pregovora u Astani, potpisali su memorandum o uspostavi zona bez nasilja u Siriji.

Te »zone za deeskalaciju«, kako ih se naziva u dokumentu, trebale bi biti uspostavljene na području pod kontrolom pobunjenika u sjeverozapadnoj pokrajini Idlib, u dijelovima pokrajine Homs na jugu i oporbenoj enklavi Istočna Ghouta, nedaleko od Damaska.




Ranije u petak rusko ministarstvo obrane objavilo je da dogovor između Rusije, Turske i Irana o uspostavi sigurnih zona za civile u Siriji stupa na snagu u ponoć, reklo je .


»Ujedinjeni narodi, SAD i Saudijska Arabija pozdravile su dogovor«, rekao je zamjenik ministra obrane Aleksander Fomin u izjavi koju je prenijela državna agencija TASS.


Sirijski režim, kojemu najveću vojnu potporu daje Rusija, također je podržao dogovor, rekao je visoki ruski diplomat kad je dogovor objavljen ovaj tjedan. Rusija i Iran, saveznici sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, te Turska koja podržava umjerene pobunjenike, usvojili su u četvrtak u Astani ruski plan o uspostavi sigurnih zona u Siriji kako bi se u više regija uspostavio trajni prekid vatre.