Američko ministarstvo financija

Rusiji nove sankcije SAD-a i EU-a zbog Ukrajine

Hina

Reuters

Reuters

Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima i zbog njihova pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine



WASHINGTON Sjedinjene Države su u petak u dogovoru s Europskom unijom, Australijom i Kanadom uvele nove sankcije ruskim čelnicima zbog »nastavka agresije u Ukrajini«, priopćilo je američko ministarstvo financija.


Protiv šestero čelnika uvode se sankcije zbog zapljene ukrajinskih brodova u Kerčkim vratima blizu Krima i zbog njihova pomaganja pobunjenim separatistima na istoku Ukrajine.


Sankcijama se zamrzava imovina tih čelnika i zabranjuje se trgovanje s njima.




»Otkad je Rusija počela svoju agresivnu kampanju protiv Ukrajine« i okupaciju Krimskog poluotoka, »pokazali smo zajedno s prekoatlantskim partnerima odlučno protivljenje nezakonitom djelovanju Rusije, pa i njezinu napadu u Kerčkim vratima«, navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.


»Pozivamo Rusiju da Ukrajini vrati zaplijenjene brodove i zatočene članove posade (…) te da poštuje suverenitet i cjelovitost ukrajinskog teritorija«, dodaje State Department.


Sankcije su uperene protiv četvero ruskih čelnika državne graničarske službe i obalne straže koji su u studenom 2018. sudjelovali u napadu na tri ukrajinska broda blizu Krima, navodi ministarstvo.


Dvadeset četiri ukrajinska mornara su »i dalje nezakonito zatvorena«, dodaje američka administracija.


Rusiju usto optužuju da nastavlja »okupaciju Krima a Kremlj je usto podupirao nezakonite izbore koje su ukrajinski separatisti proveli 11. studenog 2018.«, dodaje američko ministarstvo financija.


SAD je sankcionirao i dvojicu ukrajinskih separatista koji su sudjelovali u organiziranju tih izbora, Alekseja Najdenka i Vladimira Visockog kojima se zamrzava eventualna imovina u SAD-u a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje s njima.


Na toj crnoj listi koju je izradio Washington je i osam ruskih tvrtki, među kojima šest vojnih skupina koje su djelovale na Krimu.


Pod kaznom su i dva brodogradilišta, Zelenodoljsk, najveće rusko brodogradilište, proizvođač hidroakustične opreme Okeanpribor, tvornica dizelskih motora za rusku mornaricu Zvezda i proizvođač elektroničkih dijelova za rusku vojsku Fiolent.