Posljedica ispada Pussy Riota

Rusija uvodi zatvor za povredu vjerskih osjećaja

Reuters

Novi zakon uvodi kaznu zatvora do godinu dana i 300.000 rubalja (oko 10.000 dolara) za "javne akcije izražavanja očitog nepoštovanja društva učinjene s ciljem uvrede religijskih osjećaja". Ako se taj čin napravi u vjerskoj zgradi, kao što su to učinili Pussy Riot, kazna se može popeti i na tri godine zatvora



MOSKVA Rusija je sve bliže uvođenju kazne zatvora za povredu religioznih osjećaja, što je predloženo nakon što je punk bend Pussy Riot uvrijedio te osjećaje pjesmom. Kritičari smatraju da će religijama to dati zaštitu koju drugi nemaju i zamagliti razliku između crkve i države, ali Vladimir Putin je veliki zastupnik Ruske pravoslavne crkve. Zastupnici u Dumi odredbu su izglasali odnosnom 304:4 u glasovima, nakon drugog od tri potrebna čitanja u parlamentu koji ima 450 članova.


To izglasavanje u drugom čitanju, kada se radi većina izmjena, vjerovatno znači da će Putin na koncu potpisati novi zakon nakon što ga Duma potvrdi još jednom i potom to učini i Gornji dom. Zakon uvodi kaznu zatvora do godinu dana i 300.000 rubalja (oko 10.000 dolara) za “javne akcije izražavanja očitog nepoštovanja društva učinjene s ciljem uvrede religijskih osjećaja”. Ako se taj čin napravi u vjerskoj zgradi, kao što su to napravili Pussy Riot, kazna se može popeti i na tri godine zatvora.


Kritičari politike Kremlja smatraju da će se odredba moći primijenjivati selektivno i da će ona biti još jedno oružje u borbi vlasti protiv neistomišljenika.